Akıl Yaşam ve Zaman Birliği
Akıl; zaman bütünlüğünün tanımının muhafaza edilebilmesidir. Yaşam bu tanıklığın orta kesitidir.
Ömür zaman içinde bir kesittir. Zaman sınırsızdır. Ömür, sınırları dahilinde sınırsız zamanın tanıklık edilebilen kısmıdır. O halde ömür kendi kesitinde sınırsızdır.
Ömrün bitimiyle kişi başka bir zaman kesitine sıçrama yapar. Başka bir zaman dilimine tanıklık etmeye başlar. Tanıklık edilen bu diğer zaman da sınırsızdır.
Ömrün başlangıcında kişi başka bir zaman diliminden yaşama sıçrama yapar. Geldiği zaman dilimi de sınırsızdır.
Yaşam öncesi-yaşam-yaşam sonrası her biri sınırsız ve birleşiktir. O halde insan tüm tanıklık edebildiği zamanda sınırsızdır.
Çıkarım: İnsan sınırı olmayana, sonsuz olana var olunma çizgisi üzerinde tanıklık eder. Farkında olsun ya da olmasın her kişi sonsuzlukla eş olmamakla beraber, sonsuzluk dahilinde birer sonsuz kesittir.
Sonuç itibariyle; insan mutlak birlik içindedir. Boyutsal olarak zaman tüm boyutları kapsamaktadır. O halde, kişi mutlak sonsuzdan ayrı veya önde-arkada,sağda-solda, üstte-altta değildir. Her boyut bu mutlaklığın kesitidir. Mutlak sonsuz zamanı kapsadığından ve varlık zaman dahilinde birer kesit olduğundan, her şey mutlak sonsuzun dahilindedir. Bu sürekliliğe akıl tanıklık edebilir ancak. Akıllı kişi buna tanıklık eder ve sadece bilir. Akılsız kişi idrak edemez ve tanıklık edemez. İnsanların tanıklık edemeyenleri, diğer, insan dışındaki varlıklardan farkı kalmaz.