Bakkal Amca

'Bakkal amca! Bir kilo toz şeker verir misin? Babam gelince parasını verecek..'

'Musa Efendi! İki ekmekle 250 gram peynir.. Deftere yazıver..'

'Bakkal Efendi..! Bu ay oğlan para göndermedi.. Deftere yazıver de, tamamını gelecek ay vereyim..'

Bu taleplerin hiçbiri geri çevrilmedi yıllar yılı..

Bir lira bile olsa deftere yazıldı.. Şunu bari öde kardeşim denmedi..

Bir ay aksadığı oldu, iki ay aksadığı oldu, bazen daha uzun süre aksadı ödemeler.. Amma, komşuluk hatırına tek kelime edilmedi. 'Ahmet efendi nasıl olsa verir..' di..

Mahalle bakkalları belki de Türk Milleti' nin güzel bir hasleti.. Başka ülkelerde var mı bilmem.. Ancak; bizim mahallelerimize yakışıyor..

Sevimli, sempatik, hoşgörülü, vefakâr, cefakâr 'Bakkal Amca' larımız..

Bu kadar millete mal olmuş bir esnaf kitlesinin; yalnızlığa terk edilmesi, itilip kakılması, hor görülmesi olacak iş değil..

Eğer o bakkallar olmasa idi; belki babalarımız akşam eve ekmek getiremeyecekti..

Yazılı kâğıtlarını bile ondan alırdık hatırlayın.. Vermeseydi veresiye, sınavlara giremezdik.. Kalem ondan, silgi ondan,kalem traş ondan.. Hep veresiye.. Bir kez olsun 'OLMAZ!' lafını duymadık onlardan.. Hatta veresiye defterlerini yakanlar çok olmuştur içlerinde.. 'Nasılsa ödeyemeyecek bu millet, helal-i hoş olsun, ne yapalım..'diyerek.

Şimdi gidin bir markete de, bir silgi alın bakalım kart geçirmeden veya para vermeden.. Ya da bir gazete.. Bir adet ekmek... Mümkün mü? ASLA!!!

Bu bize has oluşumun günün şartlarına uymak, ilerlemek adına yokluğa itilmesi anlaşılır şey değil..

Bence bu vefakâr insanlara (birini bile ayırmadan) madalya takmalı bu devlet, madalya.. Bunca yıl 'sosyal patlamalara engel oldular' diye..

Var ol sen bakkal amca..! Biz biliyoruz senin değerini.

15 Ocak 2012 1-2 dakika 15 denemesi var.
Yorumlar (5)
  • 12 yıl önce

    Toplumumuzun önemli bir parçasıydı bakkallık. Mahallede ki çoğu olan biteni bilirlerdi. Kimin kızı nişanlamış, kimin oğlu askere gitmiş, kim işe girmiş. O küçücük bakkal dükkanlarında bir samimiyet, bir sevgi, bir muhabbet vardı. Orada karşılaşan komşular birbirlerine hal hatır sorarlardı. Şimdi bakıyorumda büyük marketlerde o muhabbeti o hoş görüyü göremiyorum. Ayrıca veresiye defteri diye bir olgu vardı bakkallarda. Cebinizde paranız olmasa bile yazdırır sonra öderdiniz, karşılıklı güven vardı insanlar arasında. Şimdi ne mümkün bir büyük marketten veresiye birşey almak. Kredi kartı çıktı dayıyorsunuz visayı geçip gidiyorsunuz paranız olmasa bile. Küçük esnaflar yavaş yavaş sistemli bir şekilde yok edilmeye çalışılıyor. Ne kadar yanlış bir davranış, onlar bu toplumun çimentosudur aslında. Küçük esnafı yok ettiniz mi, onlara mal tedarik eden orta ölçekli kuruluşlarıda olumsuz yönde etkilersiniz. Dolayısı ile sosyal patlamalara yol açar bu davranışlar. Benimde iki adet şiirim var bakkal esnafı ile ilgili bu sayfalarda...Esat Hocam güzel bir yaraya parmak basmışsınız, çok beğendim, kutlarım saygılarımla...👍

  • 12 yıl önce

    Her şey değerliydi Sıradanlık bu zaman insanının özünde yoktu. Olaylar ve insanlar her yönüyle abartılır kıymet verilirdi. Dostluklar komşuluklar ve insan hayatı her şeye rağmen içten ve samimiydi. Günümüz sanal alemine dalan ve apartman hapishanelerinde ki dünyasında hapsolmuş tek tip aile yapısı bu zamanda yoktu. tebrikler güzel bir yazı

  • 12 yıl önce

    konu itibariyle çok önemli aslında..

    sosyal yaşantımız içinde bizleri çoğu zaman zor durumda bırakan bir çok olumsuzluk olmuştur maddi açıdan.. yıllar öncesinden bir "bakkal amca" eminim hepimizin hayatında vardır. asla kötü bir anı olarak düşünmediğim bir an geldi aklıma yazınızı okuyunca. "bakkal amca"dan ilk veresiye alışveriş edişimi hatırladım..küçüktüm bakkala küçükler gönderilir bilirsiniz..bozuk paralarımız yetmemişti 2 ekmek almaya. 1 ekmek de bize yetmezdi.annem bükemedi boynunu beni gönderdi..çok sıkılmıştım param yetmiyor dediğimde..çok iyi hatırlıyorum o gün bana 3 ekmek vermişti "bakkal amca". ve şimdi yok oluyorlar o günlerde bizi aç bırakmayanlar.

    ancak şartlar da zorluyor insanı geniş düşünmek gerek. vatandaş olarak haliyle bütçelerin elverdiği ekonomik yerlere yöneliyoruz. şartların iyileştirilmesi yönünde vatandaş olarak yapabileceğimiz pek bir şey yok. tebrik ediyorum bu anlamlı yazınızı.

  • 12 yıl önce

    👍👍👍 Çok güzel bir konuya değinmişsiniz,eski günleri,çocukluk günlerimi hatırladım.Yüreğinize sağlık👍👍👍

  • 12 yıl önce

    Tüm dostlara değerli yorumları ve elbette konuya katkıları için teşekkürlerimi arz ediyorum. Selamlar, sevgiler..