Bazı Evlere Bayram Gelmez
Söze nereden başlayıp nasıl noktalayacağımı bilememekle beraber bayramlar,hüzün ile sevincin birlikte yaşandığı ve ayrılıklar ile kavuşmanın vuku bulduğu kutsal günlerdir. Hepimizin zihnindeki bayram algısı elbette bir değildir;kimileri için geçmişe özlemdir kimileri için tatildir kimileri için dayanışma,kimileri için misafirlik kimileri için şeker,kimileri için ise harçlıktır.
Rahmetli Barış Manço'nun "Bugün bayram,erken kalkın çoçuklar,"şarkısıyla büyüyüp Emel Taşçıoğlu'nun
"Geceler yarim oldu anam anam garibem,
Ağlamak karım oldu anam anam garibem,
Evvel böyle değildim anam anam garibem,
Sebebim zalim oldu anam anam garibem"seslendirdiği türküyle hüzünlenen nesiliz.
Yıllar önce turizm okulunda öğrenciyken şöyle demişti öğretmenimiz mıh gibi çakıldı aklıma:"Herkesin dinlenme zamanı bizim çalışma zamanımızdır " Yerli ve yabancı turistlere hizmet verilen tesislerde,devlet memurları gibi dokuz gün izin kullanma hakkınız ne yazık ki bulunmuyor,bizlere düşen ise dört elle işimize sarılmak.
Bazı evlere bayram gelmez....
Ya sevdikleri uzaklardadır ya da elini öpeceği ana-babası yoktur.
Harabeye dönmüş,bacasından duman tütmeyen ve kimi kimsesi olmayan evlere bayram gelmez.
Kiminin sevdikleri toprak altındadır kiminin demir parmaklıklar ardında.
Hangi sebeple olursa olsun evlerine ateş düşmüş,gözyaşları sel olmuş,geceleri gündüzlerine karışmış,umutları ellerinden alınmış,hayallerine ket vurulmuş ve ciğerleri yanmış kimselerin evlerine bayram gelmez...
Bahar gelse de bazı tarlalarda çiçek açmaz.
Diliyorum ki bu bayram tüm savaşların,tüm kavgaların,tüm kargaşaların,tüm kızgınlıkların ve kırgınlıkların sonu;vicdanın,ahlakın ve adaletin hakim olacağı bir dünyanın başlangıcı olur,herkesin bayramı mübarek olsun.