Çekimleyiciler 4
Yine halkın kişileri, toplumun insan öznelliği olan bireyleri yanından gelir. Bireyler, toplumdaki kendi payı olan ürünlerini, halkın içinde tüketirler. Halk, toplumun bir dış oluşması olduğu için halk; daima toplumun insan öznellikli öğesi tarafından; özelleşen (kişi yaşamı) girişmelerden bağıntılı, toplum yansımalı, toplumumsu zorunlulukla davranır olma birliğidirler. Bu yönü ile halk toplumdan ayrılan bir sistem özelliğidir. Halk; teknolojileri, bilgileri yaratıp, kullanamaz.
Cazibe yaratamayan geniş halk kesimleri, NEYİ NEYE GÖRE CAZİBE MERKEZİ YAPACAKLARINDAN, pek emin değillerdir. Böyle bir çekimleşecekleri somut çekim nesneleri yoktur. Bu yüzden kendi gelenek sanıları (inançları) onlar için bu tür davranışların zorunlu en makulüdür. Kendi inançlarındaki motiflerden ve idesel yatkınlıklardan alıntı ve hitaplar taşıyan yansıyışlar, davranışları olacaktır. Halkın birbiri ile ittifak edemeyen genel etnik yığınları, sanal olan ve eften püften yaratılan, cazibelerle çekimlenirler.
Bu yüzden halkın kesim kesim aynı tip bakış açılarıyla, geçmişte oluşlardan, ama şimdisi olmayan oluşmalarla, bir nostaljileri vardır. Bu türden halk sahiplenişli inanışlar; eski toplumların üretim ilişkileri içinde daima yaşam bulmuşturlar. Ama bu tutumların, toplumun şimdiki yaşamları içinde kalkmış olmaları, iyi bilinmelidir. Şimdiki yaşamın içinde olmadıklarından ötürü bu tutumlar, hali ile saçma sapan ve hurafe ve mitoloji olaraktan algılanır!
Bu da başka bir bilmezlik, görmezlik, sosyolojik tarihsel çocukluk hastalığıdır. Bu tür mit sanılan bilmezlikler, eski bir toplumsal uygulamanın tolumdaki yeni dönüşümleri nedeniyle, toplum içi üretimsel gerekli oluşundan çıkmış, şimdi ile ilişkindik bağları oluşarak kopmuştur. Bu gibi halkçı tutumlar geçmişteki unutulmaları hatırlatan, eski bir yaşanmışlık ilişkin doğruları olan, öznel fosil kalıntılara yönelik türünden olan, eski sosyal toplumsal temel gerçeklerdir.
İşte halk öznelliğinin, bu fosilden olan, soyut sosyal aktarımları, halkın bilincidir. Toplumun bilincinden alabildiğine farklıdır. Toplum bu belleğini, yeni teknik, teknolojik girişmeleri içinde kullanıp, süreçler. Halk ilişkilerini bilmediği bu türden donmuş zamanlara ait gelenekçi kullanışlı belleklerinin, yorumlanışları içindekileri yaşantılaştırmaları sahiplenirler.
Ölü ilişkilerin inanç demini sürdürürler. Halk bu günün aynı düzlem şartlarındaki bir arada oluşun çeşitli anlayışlarından, kendisine göre doğru olanı ve farklıyı da; sırf kendilerine benzemiyor diyerekten, kendi fosil onaylarının baskısı ile kendisine benzeyeni diğerlerinden elimine edeceklerdir. Bu seçim, bu beğeni, bu tercih, eski yaşam biçimlerine göre, şaşmazlık olurken; şimdiki yaşam şeklinize göre de, tam bir açmaz(halk seçemezliği), olabilmektedir.
Sürecek