Eşitlik
Hayatta her şeyin, herkesin eşit olduğunu düşünenleri anlayamıyorum. Bu tarz insanlara göre her fikir değerli, her insan değerli, kimsenin herhangi bir üstünlüğü yok. Çevremde de bu şekilde düşünen o kadar çok insan var ki. Kendimi düzelteyim, günümüzde insanlar fazla düşünmüyor, o dönemki hakim görüş ne ise onun peşinden gitmeyi tercih edenler ya da o görüşe muhalif olarak “farklı” olmayı deneyenler var. Ve şu anki hakim görüş eşitlik üstüne kurulu. Zaten ana akım medya ve sosyal medyanın da yardımıyla tek tip nesiller yetişmeye başladı. Kendi fikirlerini üretmekten aciz, fikre sahip olsa dahi onları belirtemeyecek kadar korkak bir nesil var. Sizin de bu durumu sıkça yaşadığınıza eminim. Bazı insanlarla konuşurken ben bu adamla daha önce tanıştım sanki fikri. İnsanlar karbon kopya fikirlere sahip olmaya başladılar. Sorun da burada işte. Aşıladıkları eşitlik, hepimiz aynıyız ideolijisini sadece fikirde bırakmayıp insanların hayatlarına soktular. Tek tip insanların tahmin edilebilirliği daha fazla ve bilinmezlikten daha uzak. Avuçlarının içlerinde gelişen bir dünya hoşlarına gidiyor.
Ama insan bu değildir. İnsanlar birbirlerinden farklıdır, bu farklılıklar da bazen üstünlük bazen de dezavantaj sağlar insana. Farklılıklar bu günlere getirmiştir bu medeniyeti. Bu farklılıkları yok sayarak tek tipleştirmenin sonucu asla iyi olmayacaktır. Bunun ileride ters tepmesi ve aşırı tepkilerini göreceğiz elbette. Sadece kadın-erkek eşitliği de değil, her insanın eşit olduğu bir dünya maalesef mevcut değil. Eşit haklara sahip değiliz bir kere. Bundan kastım içine doğduğun coğrafya, iklim de olabilir ailenin ekonomik gücü de olabilir. Sizce dünyada böyle bir eşitlik var mı? Sizce dünya üzerinde her coğrafyadaki fikirler eşit öneme mi sahip? Peki doğduğu kişisel özellikler eşit olabilir mi? Çevremde çok zeki insanlar da oldu benim. Tam tersi saf diyebileceğimiz kişiler de. Doğuştan anomali seviyesinde fiziksel üstünlüklere sahip olan kişi ile ben eşit miyim? Günümüzden örnek verecek olursak CERN’de Higgs bozonunu bulmaya çalışan adamla şişenin dibini bulmaya çalışan ben eşit miyiz? Farklı seçimler farklı hayatlar. Diyebilirsiniz ki herkes kendi ölçeğinde önemlidir. O da matematiksel olarak inanılmaz saçma bir kapıya çıkar. İnsanlar neden Allahın komünist olduğunu ve herkese aynı şartları dağıttığını düşünüyor anlamıyorum. Bambaşka fırsatlarda bambaşka şekillerde bambaşka sınav kağıtları konulmuş önümüze. Herkes eşit diyerekten aynı cevapları girmeye denememiz büyük bir saçmalıktan ibaret. O böyle uygun görmüş ve bizi potansiyelimizden sorumlu tutmuş.
Kur'an da bile eşitliğin olduğu iddia edilmez. Şöyle der ayette ''Sizin birbirinize olan üstünlüğünüz ancak takva iledir.'' der. Takva, kelime anlamıyla günahtan sakınma demektir. Yani Rabbim de diyor ki kim dünya hayatında günahlardan sakınırsa o benim nazarımda daha değerlidir. Bir zenci, yerine göre ya da bir başka ırktan insan, günahtan sakınmayı biliyor ve uyguluyorsa o da çok değerlidir. Manidar bir yazıydı kutlarım...