flört , öcü müdür?
Ülkemizdeki eş seçme yöntemlerine baktığımızda karşımıza iki ana yol çıkar.
1-Gençlerin kendi aralarında anlaşmaları,
2-Ailelerin çocukları adına eş seçmeleri.
Her iki yöntem de, evlilik doyumu ve mutluluğu göz önüne alındığında birçok yetersizliğe sahiptir.
Evlilik öncesi dönem, arkadaşlık, flört ve nişanlılık olarak üç ana evreyi içerir. Flört evresi toplumumuzun bazı kesimlerince gereksiz ve de yozlaşmaya(!) müsait bir evre olarak değerlendirilse de, çiftin birbirini daha iyi tanıması için gerekli bir zaman dilimidir.
Flört, karşı cinsin bakış açısından ?kendimizin nasıl olduğunu anlama? ve bu konuda farkındalık geliştirme sürecidir. İki kişi arasında sevgi ve ilginin artmasıyla özelleşir, sınırları taraflarca kesin belirlenmediğinde ise iki ucu keskin bir bıçağa dönüşür. Arkadaşlıktan farkı, bu süreçte duyguların ve davranışların özelleşmesi, duygusallığın ?aşk? dediğimiz heyecan boyutuna çıkmasıdır.
Bir zamanlar ?Kadın Bakan'larımızdan biri flörtü fahişelikle eş değer görmüştür. Dolayısıyla bu süreç ?ÖCÜ? olmaktan çoğu zaman kurtulamaz.
Bu konuda yapılan araştırmalar flörte karşı olumlu ve olumsuz bakış açılarını ortaya koymaktadır. Örneğin;
Flörte olumlu yaklaşanlar gurubu;
1-?Flört, gençlerin duygusal açıdan olgunlaşmalarını sağlar.
2-Evlilik öncesi eşlerin birbirlerini tanıyarak bilinçli bir beraberlik oluşturmalarını sağlayacak yaşantıları geçirmelerine olanak sağlar? der.
Olumsuz yaklaşanlar ise;
1-?Romantik körlük nedeniyle taraflar birbirlerine karşı objektif olamazlar.
2-her iki taraf ta birbirine iyi gözükmek istediğinden kendi gerçeklerini saklayarak abartılı davranışlar içine girerler? der.
Olumsuz yaklaşanları söylemlerine hak vermemek elde değil. Flört sürecinde çiftin beğenilmek için birbirine olmadıkları gibi davranması veya rol yapması, birbirlerinin hatalarını görmezden
gelmesi veya ?ben onu değiştiririm? yanılgısına girmesi bu sürecin etkili olmasını engeller.
Evlilik herkese göre değildir. Dolayısıyla flört süreci de herkese göre değildir. Ancak evlenmeye hazırlanan çiftlerin, nişanlanmadan (diğer bir deyişle ilişkilerini yarı resmi hale sokmadan) önce bu evreyi, evlilikleri için gerekli bir süreç olarak algılamaları ve ona göre davranmaları gelecekteki mutlulukları içindir.
Araştırmalar göstermektedir ki; ?mutlu bir evlilik? için partnerinizle;
Alışkanlıklarınızda dengeli benzerlik
Amaçlar ve ulaşma çabalarında dengeli benzerlik
Ailelerin benzer ve ayrı yönlerini fark etmek
Ailelerin evliliğe katkı ve zararlarını bilmek
Çatışma çözmede isteklilik
Maddi kaynakları yönetme biçimi
Cinsel ilişkiler ve kadın erkek rolleri üzerinde uyum
Arkadaş çevresiyle ile ilgili uyum
Bir gurubun üyesi olma ve iletişim kurma becerisi yönünden uyum
GEREKİR!
Uyum için de flört sürecinin bu sınırlılıklar çerçevesinde ve çiftin değer ve inançları doğrultusunda düzenlenmesi önemlidir. Cinselliğin sınırı, toplumun beklentileri ve çiftin değerleriyle çatışırsa başı ağrıyacak olan çifttir. Dolayısıyla, flört sürecini ?tu kaka/ öcü? ya da ?evlilik öncesinde önemli bir kazanım? haline getiren bireylerin kendileridir
Önemli olan her iki tarafında evliliğe hazırlık olarak algıladıkları bu süreci; dürüst, paylaşımcı, kendini ifade etmekten çekinmeyen,karşı tarafı olduğu gibi kabul edebilecek tavırlar ve gerçekçi beklentilerle değerlendirmeleridir.
Mutlu bir evlilik, flört sürecinin kalitesiyle orantılıdır. Aksi halde ?Ben kiminle evlendim?? sorusu size çok uzak olmayacaktır.