Futbolun İnsanları Kendine Çekme Nedenleri
Dünyanın en popüler sporu hiç kuşkusuz ki futbol, milyarlarca insan statlara koşmakta ve TV ekranları da bu büyülü spora milyarlarca insanı çekmekte.
Bu tutku için ülkeler kendi arasında savaşmakta, rakip takımın seyircileri birbirini öldürmekte. 1970 dünya kupası eleme maçlarında eşleşen güney Amerika'nın iki komşu ülkesi El Salvodor ve Honduras milli maçlarının gerilimi ile Honduras ülkesinde çalışan yüzbin El Salvodorlu'yu sınır dışı edince El Salvodor ordusu tankları ile öyle olmaz böyle olur dercesine Hondurasa saldırya geçmişler. İki ülke arasında bir hafta süren savaş başlamış . Bu sihirli topun (Standart ölçüleri- 450 gr. ile 410 gr. ağırlığında, çevresi 70 cm ile 68 cm çapında) uğruna yapılan savaşta, dört bin kişi ölmüş. On iki binden fazla insan yaralanmış, elli bin kişi toprağını ve evini yitirmişti.
Futbolu dünyada bu kadar cazip kılan bu sihirli topun, ne zaman bir süpriz yapacağı hiç belli olmamasıdır.
Arjantinli efsane futbolcu Maradonanın 1986 dünya kupasında İngiltereye eli ile attığı golle Dünya kupasının sahibi olmuştu. Marodo'na maçtan sonra basına "O el benim değil Tanrının eliydi demişti."
Bu imalı beyanatın arkasında yatan, 1982 yılında iki ülke arasında Falkland adaları için yapılan savaşa yapılan göndermeydi.
2010 dünya kupası playof eleme maçında, uzatma dakikalarında Fransız futbolcu Henrynin eli ile topu düzelterek verdiği pas gol olunca İrlanda dünya kupasına veda etti. İrlanda halkı ayağa kalktı.
Bunun üzerine Fransa başbakanı Sarkozy İrlanda halkından özür diledi.
Fransa halkı arasında yapılan anketlerde %80i İrlanda'nın emeğinin çalındığı ve maçın tekrarlanması gerektiği görüşü çıktı. Ama deyim yerindeyse "Atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmişti."
Seneler geçmesine rağmen, fair play söylemleri hala sözde kalmakta.
Yine İngiltere Premier liginde ilginç bir olay yaşandı.
Tottenham'ın Wigan'ı 9-1 yendiği maçtan sonra: Wiganlı futbolcular, böyle bir hezimetin mazuriyeti olamıyacağını taraftarlarından özür dileyerek, aralarında topladıkları kırk bin sterlin, maça gelen seyircilerin yol masraflarını ve bilet fiyatlarını karşılıyacaklarını kamu oyuna beyan ettiler.
17.10.2009 Tarihinde, İngiltere premier liğinde, Liverpol-Sunderland karşılaşmasında tribündeki küçük bir çocuğun saha içine attığı, büyük bir balona isabet eden şut, topun yön değiştirmesine ve kaleciyide kontrapiyede bırakarak, Liverpol kalesinde gol olmasına neden olmuş. Maçta bu skorla bitmiş.
Liverpollu oyuncular hakeme, itiraz ederek, bu golün geçersiz sayılacağını futbol kuralları içinde, sahadaki yabancı cisim olduğunu savunmuşlar.
Ama hakem golü geçerli kılmış.
Maçtan sonra, yapılan yorumlarda, gölün iptal edilmesi görüşü ortaya çıkmış.
İşte bu sihirli içi hava dolu cisme hükmeden usta ayaklar ve sürprizler milyarlarca insanı mıknatıs gibi kendisine çekmekte.
Dünyanın bir numaralı sporu futbola ait ilginç anekdotları derlemiş Cengiz bey gayet bilgilendirici bir yazı, ancaak insanların bir top uğruna travmaya girecek kadar kendilerinden geçmeleri ve birbirlerinin canını yakmalarını hiç bir akıl ve mantık kabul etmez. Bu tip seyircileri ben ruhsal problemleri olan insanlar olarak kabul ediyorum ve kınıyorum. Tebrikler bu güzel yazıya Cengiz bey...👍
. inceleme tarzında, hoş olmuş efendim...tebrikler 👍
Bir futbol tutkunu olmama ragmen saha icinde ve disinda yapilan saldirilara karsiyim. Ne yazik ki hic bir seyi dogru duzgun yapamiyoruz. guzel bir yaziydi. kutluyorum kalemi.