İyi Bayramlar
Yemeklerin çeşitlendiği. ibadetin ve eğlencenin birleştiği ramazan ayındayız.Biryanda kılınan teravih namazları,diğer yanda düzenlenen ramazan eğlenceleri ülkemizin ne kadar renkli bir mozaiğe sahip olduğunun bir göstergesidir..
Ramazan ayının farklı bir telaşı vardır.İftara ne pişirsem.
Yemek pişirmek başlı başına bir sanat.Hatta güzel sanatların bir kolu olacak kadar da iddialı.Bir heykeltıraşı düşünün,emek verir heykeli yapar ve onu sizin görüşünüze sunar.Beğenirsiniz bakarsınız yada size hitap etmez bakmazsınız ama o orada öylece durur.Sanatçı onu her gün yenilemez.ilaveler yapmaz.
Yemek pişirmek heykel yapmak kadar zordur.Çok emek ister zira yapılan her yemek hem göze hem damağa hitap edecek ve her gün yenilenecektir. Kalan yemekler de değerlendirilecek mutfakta hiçbir şey ziyan edilmeyecektir..Bu günden kalan pilav ertesi gün çorbaya.patates kızartması omlete dönüşecektir..Bu yüzden mutfakla ilgilenen kişi hem ağır işçidir hem sanatçıdır.
Ülkemizin bir çok şehrinde görev yapıp,değişik yemek kültürleriyle tanıştım.
Her şehrin mutfağı kendine özgü sunumlar yapar.Doğu mutfağı genelde et ağırlıklıklıdır.Batı mutfağı sebze.Doğunun insanı et yemeyince doymaz.Gördüğüm en güzel mutfak kültürüne sahip şehirlerden birisi Antakya.
. Antakya mutfağı bir başkadır..Bütün yemekleri hem görsel açıdan hemde lezzet açısından bir şölendir.Bir çok yerde mutfak kadınların olduğu halde burada erkeklerde mutfaktadır ve çok başarılıdır.Paylaşımcıdır.Çiğköfte ve kebap erkek işidir.Künefe de öyle.
Antakya'da bir çok et yemeğini kasaplar hazırlar.Etleri çok lezzetlidir zira hayvanları dağda zahterle beslenir.Bizim bildiğimiz dağ kekiği.Orada misafir ağırlamak kolaydır.Kasaba söylersin bana sini kebabı ve güveç hazırla.Yada kağıt kebabı, kasap hazırlar hemen yakınında çarşı fırınına çırakla gönderir sana oradan alıp sofraya koymak kalır.Böyle bir lezzet görülmemiştir.Antakya'da ramazan ayında bol susamla süslenmiş özel pide ve tahinli çörek çıkar.Köşebaşlarında lokma tatlısı ve müşebbek dedikleri halka tatlı sıcak satılır.Onlardan almadıysan en yakın kadayıfçıya girip sacın üzerine ip gibi döküp pişirdikleri kadayıfı tuzsuz peyniri ve tereyağını ölçüsünde alıp evde künefeni kendin hazırlayabilirsin.
Bunun yanında humus,fava,ezme ,haydari,nar ekşili zahter salatası gibi çok çeşitli mezeleri vardır.Bir de bunların üstüne içeceğin mis gibi kahveleri..
Bayrama birkaç gün kala yedi baharat katarak hazırladıkları kömbeleri yapmaya başlarlar.Kömbeyi tahta kaşık benzeri içi şekilli kalıpla yaparlar,bayatlamaz bir ay kalır,lezzetlidir.
Antakya'ya yolunuz düşerse her türlü baharat kokusuyla sizi karşılayan uzun çarşısını,şelalelerin altında serinlikte oturup bu leziz yemekleri yiyebileceğiniz harbiyeyi ve herkes dinini orada özgürce yaşadığı için cami ve kiliseleri birde dünyadaki ikinci büyük mozaik müzesini gezmeden gelmeyin.
İyi bayramlar.....