Kişilik Birikimi
Kişilik nedir, öncelikle bunun tespit edilmesi gerekiyor.
Kişilikleri tamamen dış kaynaklı görüşlerden elde edilebiliriz.
Ben şöyle bir kişiliğe sahibim, böyle bir kişiliğe sahibim demekle, herhangi bir kişiliğe sahip olduğunuzu kimseye, en başta, kendinize kanıtlayamazsınız.
Bazı görüşlere göre, kişilik değişmez ve her zaman sabittir. Bu yanlış bir bakış açısıdır. Dünyada, bu güne kadar değişmeyen bir şey olduğunu gördünüz mü?
Dünya bile, sürekli bir değişim içindeyken, kişiliklerin değişmeyeceğini iddia etmek, saplantılı bir egodan ibaret olacaktır!
Kişilikler değişir, değişime uğrar. Bunun için, yakın çevrenizdeki davranış biçimleri etkilidir.
Peki, davranışların kişilikleri etkilediği ve değiştirdiği konusunda bir bilginiz var mıdır?
Bu bilgi yine sizin içinizde saklı olan hazinedir.
Sessiz bir ortamda oturun ve bu dediğimi bir düşünün.
Belki bana hak verebilirsiniz.
Davranışın yanı sıra, yaşamış olduğunuz hayat şartları, işiniz, çevreniz ve karşınıza çıkan daha birçok sebep "kendi kişiliğiniz" üstünde büyük bir etkileme yöntemidir.
Peki, kişilik ne zaman oturur kişinin bünyesine, bunun bir zamanı var mıdır?
Kişilik bir hamur gibidir. Sizi yoğuran usta ise hayattır.
Hayatta karşınıza çıkan durumlar sizin de kişiliğinize şekil verecektir.
Bunun adı konulabilir mi, belli bir yaşı, belli bir zaman dilimi var mıdır?
Hayır, buna belli bir zaman dilimi koyamaz, kesinlik kazandıramayız. Belli bir zaman dilimi koyula bilseydi, etrafımızda bulunan bireylerin veya toplumların kişilikleri hakkında yorum yapamazdık.
Olayı standarda bağlar geçerdik ve Allah standardımızı bozmasın derdik!
Robotlaştırılmış bir şekil mi, yok hayır, bunu hangimiz kabul ederdi?
Kişilikler, kişinin hayatın içinde yer aldığı, konum, mevki, makam ve ortama göre sürekli değişime uğrar, gelişir ve değişir.
Bunun aksini mi iddia edeceksiniz, o zaman işe kendinizi düşünüp, analiz edip, sonra bu konu hakkında karar vermenizi öneriyorum.
Kişilik değişikliklerini, en çok siyaset arenasında görürüz!
Sürekli değişirler, sebebi, topluma en yakın kişiliği sergilemek istemeleridir. Böylece, bakın biz/ben de sizin gibiyim mesajı yollamak istemeleridir!
Zaten o tür kişilikler kimse tarafından kabul görmez, bunu sadece bir örnek olarak kullanmış olalım!
Siz ne kadar düşünürseniz düşünün, kişiliğinizden asla emin olamayacaksınız. Ben mi, ben de emin olamam, çünkü ne durumda bir kişiliğe sahip olduğumuzun kararını, karşınızda bulunan insanlar, gözlemler ve size aktarabilir.
Eleştiriye açık olan biri olursanız, kişiliğiniz konusunda yapılan gözlem sonuçlarını da kabul edebilmeniz o kadar kolay olacaktır.
Amiyane bir dille, egonuz yüksek ve kendinizi “kaf” dağında gören bir kişiliğe sahip olduğunuzu keşfetmek, biraz canınızı acıtabilir ama bu size iyi gelecektir, bundan emin olabilirsiniz.
Şimdi “dünya hali işte, kimisi dost biriktirir, kimi para, kimisi aşk, en büyük zenginlik "kişilik" biriktirmektir oysa” sözümüze, bir açıklık getirelim dilerseniz.
Kişiler kendisini sürekli gelişime ve değişime açık halde tutmalıdır, bu konuda kalenize gelen her top gol olsun, hiç önemli değil!
Yediğiniz her gol, sizin birikiminiz olarak, kendi kişiliğiniz içinde toplanacak, kişisel bilgi dağarcığınıza tecrübe olarak eklenecektir.
Karşınıza çıkan her bireyin, farklı bir kişiliği olduğu konusunda aynı fikre sahip olduğumuza göre bu kişilikleri anlayabilmek, algılayabilmek için ne yapmanız gerekiyor?
Tanıdığımız çeşitli kişilikleri, unutmalı mı, toplamalı mısınız?
Bunlardan kendi kişiliğinize olumlu olanları eklemeli misiniz?
Buna kim hayır diyebilir, eklerseniz ne kaybedersiniz?
Ekledikçe, kişilik biriktirmiş olur musunuz?
Yani buradan şu sonucu çıkarabiliriz, kişilik biriktirilebilir bir hayat "para" biçimidir ve çok kıymetlidir. İhtiyaç oldukça dilediğiniz gibi harcayabilir veya dağıtabilirsiniz.
Birikiminiz bol olsun…