Lösev ve Lösemi
Her şey biz insanlar için, hastalıkta sağlıkta. Bilmiyoruz kıymetimizi sağlıkta.
Rabbim düşürmesin, imtihan etmesin böyle bir hastalıkta.
Şifalar diliyorum, geçsin diyorum.
Kalmasın böyle bir hastalık diyorum.
'Geçmiş olsun' hafif geliyor.
Bitsin bir an önce istiyorum.
Dualarım yürekten.
Tüm hasta olanlara şifa diliyorum.
TÜRKİYE'nin her ilinde ilik bağışı yapılabilmesini sağlayabilmek için sesimizi duyurup bunun gerçekleşmesini sağlayabilirsek hayatımızın en büyük Hazzını duyacağız. Hepinizden
Sağlıkta büyük yol kat eden Sağlık Bakanlığının, Kemik iliği bağışının sadece Ankara ve İstanbul da değil, Türkiye'nin her ilinde yapıla bilmesinin sağlanması hususunun da ele alma zamanı çoktan zamanı gelmiştir. Türkiye de binlerce lösemi hastası Kemik iliği beklemektedir. Bunun için siz de "Türkiye'nin her ilinden kemik iliği bağışı yapılmalı"
İlik bağışında bulunabilmek için başvuruda bulunabileceğiniz ülkemizde 6 adet kemik iliği bankası vardır.Ankara(İbn-i Sina Hastanesi), İstanbul ve Antalya, Kayseri, İzmir- LÖSEV ile hiçbir bağlantısı olmayan söz konusu bu ilik bankaları ne yazık ki ödenekleri olmadığını belirtiyorlar ve pasif durumdalar.
Bir araştırma ne kadar sürer?
Yetişkin donörleri seçmek ve test etmek bir kaç ay veya daha fazla sürebilir. Bir kordon kanı ünitesi bulmak ve getirtmek yaklaşık iki hafta sürer. Araştırma ve seçim sürecini kavramak beklerkenki endişenizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Peki Türkiye'de organ bağışı bu denli gelişmiş iken ve prosedürler hızla yenilenebilir uygulamaya geçiş hızlandırılabilir iken Donör denildiğinde siyasi ve Ülkeler arası ikilimler kaoslar yaratılması hasta ve yakınlarının umutlarını milyarda bire düşürülür iken bir can kurtarabilmek midir önemli olan? Yüz nakli adı altında reklâm kokusu içeren sağlık platformumu?
Uygun bir eşleşmenin bulunması
Binlerce olası farklı HLA doku tipi kombinasyonu mevcuttur. Bu da tam bir eşleştirmeyi zorlaştırabilir. HLA antijenleri kalıtsal geçiş gösterir. Bir verici aranmasına genellikle hastanın kardeşlerinden başlanır, bunlar mümkünse anne-babaları aynı olan kardeşler olmalıdır. Bir kardeşin tam uygunluk gösterme şansı (anne ve babanızdan her ikinizin de aynı HLA antijenlerini almış olma olasılığı) yaklaşık 4'te 1'dir.
Bir kardeşten iyi bir uygunluk elde edilemezse, araştırmalar iyi bir uyum sağlama olasılığı düşük olan anne-baba, yarı kardeşler (ana veya babası bir kardeşler) ve teyze, hala, amca, dayı ya da kuzenler gibi uzak akrabalara doğru ilerletilir. (Artık eşler, akraba olmayan diğer kişilerden daha iyi birer verici adayı olarak görülmemektedir.) Hiçbir akraba uygun bulunmazsa, araştırma genel nüfusa doğru genişletilir.
Ne kadar uzak olasılık olarak görülse de bir yabancıdan da iyi bir uyum gösteren verici bulunabilir. Bu işleme yardımcı olabilmek için kemik iliği nakil kayıtları kullanılır. Bu kayıtlar, hastalar ve gönüllü vericiler arasında eşleştirme yapmaya yararlar.
Günümüzde, kök hücre nakline gereksinim duyan insanların yaklaşık yarısında uygun verici olarak akraba olmayan bağışlayıcılar bulunabilir. Bir kişinin doku tipine bağlı olarak, pek çok başka uluslararası kayıt sistemi mevcuttur. Ancak akraba olmayan bir verici bulmak aylar alabilir. Bir tek eşleşme için çok ama çok sayıda kaydın elden geçmesi gerekebilir.
Donör nedir?
Kemik İliği naklinde, hastaya kök hücrelerini veren kişiye donör adı verilir. Bir kişinin donör olabilmesi için hastayla HLA uyumunun olması şarttır.
Bir gün hepimizin başına gelebilir. İllerimizde kemik iliği bankasının olmayışı ve sadece 2 üniversitede bu yetkinin olması nedeniyle yeterince çözüm bulunamıyor. Dilerim Sağlık Bakanlığı Türkiye için çok kapsamlı ilik bankası kurma çalışmalarını kısa sürede başlatır.
Türkiye genelinde donör arayışlarının sonuçlandırabilmek adına ay sonunda Türkiye'ye yeni bir proje gelecek tüm gönüllülerin Kızılay'ın bulunduğu bölgelere vakit geçirmeden ulaşmasını önemle rica ediyoruz...
LÖSEMİ
Löseminin tanısı oldukça kolaydır. Yapılan kan sayımı ile akyuvarlarda anormal artış olup olmadığı kolaylıkla anlaşılır. Ayrıca kemik iliği başta olmak üzere kan yapan dokulardan alınan örneklerle daha ayrıntılı inceleme yapılabilir. Böylece löseminin tipi belirlenebilir. LÜTFEN 6 AYDA BİR ÇOCUKLARINIZA TAM KAN SAYIMI YAPTIRINIZ.
Lösemiye neden olan Faktörler; iyonizan radyasyon, bazı virüsler, bazı kimyasal maddeler ve bazı genetik hastalıklar sayılabilir.
Sağlıkta büyük yol kat eden Sağlık Bakanlığının Türkiye de 12.000 den fazla lösemi hastası Kemik iliği beklemekte olduğunu acele görerek . Bunun için siz de "Türkiye'nin her ilin...den kemik iliği bağışı yapılmalı"
Lösemili bir çocuk neden kemik iliği nakline ihtiyaç duyar?
Lösemi tedavisinde öncelikle kemoterapi (ilaçla tedavi) uygulanır ve tam
iyileşme sağlanır. Ancak akut myeloblastik lösemilerde (AML) ve tekrarlayan akut
lenfoblastik lösemilerde, kronik myeloblastik lösemilerde ve MDS denilen özel
bir hastalıktan dönüşen lösemilerde uygun kemik iliği bulunursa nakil düşünülmelidir.
İliğini veren kişide (Donör) nakil sırasında herhangi bir yan etki gelişir mi, o
da hasta olur mu veya sakat kalabilir mi?
Kesinlikle hayır. Kemik iliği vericisinde (Donör) herhangi bir sağlık sorunu
olmaz. Anestezi yapılarak uyuşturulan vericinin kemik iliği içine özel bir iğne
ile girilerek kanıyla birlikte kök hücreler enjektörle çekilir ve özel bir kemik
iliği saklama torbasında toplanır. Verici işlemden sonra 2-3 saat dinlendikten
sonra evine yollanır.
LÖSEMİ HASTASI BİR ÇOCUĞUN YAZDIĞI ŞİİR NE KADAR ANLAMLI !
Doğdum yaşamak,
Aileme mutluluk vermek,
Sizlere faydalı olmak için.
Ama devam edemedim
Bilemeden ne olduğunu,
Anlayamadan çocukluğumu
Yakalandım amansız bir hastalığa,
Düştüm hastane yollarına.
Yaşım üç, beş, on olmuş
ne fark eder?
İsmim Ahmet Mehmet olmuş,
ne fark eder?
Hepimiz bir değil miyiz?
Çocukluğunu yaşayamayan,
hepimiz bir değil miyiz?
kırlarda koşamayan,
hepimiz bir deği lmiyiz?
yaşamı dirhem dirhem koklayan,
hepimiz bir değil miyiz?
sizlerden sevgi bekleyen.
Bende LÖSEV Gönüllüsü çalışanı olarak yardımlarımızı esirgemeyelim yardıma muhtaç çocuklarımız ve büyüklerimizden... Kan bağışı yapalım lütfen...
Not:
Yazıdaki hastalıkla ilgili bilimsel açıklamalar konuyla ilgili tıp kitaplarından alınmıştır.
Günümüz dünyasının önemli hastalıklarından biri lösemi. Toplumsal duyarlılığı ön planda olan bir yazı olmuş, umarım gelişmeler her geçen gün daha iyiye doğru yol alır. Tebrikler yürekten Emine hanım...👍
Seni tüm içtenliğimle kutlarım.
LÖSEV çok önemli bir kuruluş.
Herkes ama herkes yardım etmeli...
Keşke olmasa Lösev keşke böyle bir hastalık olmasa madem ki var bunu biliyoruz iyi ki lösev var...
sağlığımıza gereken önemi göstermiyoruz,sıkça dillendirilmeli ki hem kendi sağlığımıza hem başka insanların sağlığına gereken özeni gösterelim..
Konu önemli,teşekkürler Sevgili Emine...
Güzel yüreğiniz ve duyarlı yazınız için teşekkürler Emine can. Yazının içeriği dışında daima güncel kalan (can alıcı bu illete) bu toplumsal yaraya parmak baztığınız için de kutlarım sizi. Kemik iliği naklinin zorluklarını, ilik bekleyenlerin dramını bilmeyenler, yapabilecek bir şeyleri varsa bile yapmayacaklardır. Bu açıdan, bilgilendirici yazınızdan dolayı da kutlarım sizi. Yeğenim için sürekli sıfır grubu (Rh -) negatif kan gerekiğinden bu zorlukları çok yakından yaşadım. Bu yazınız duyarsız insanlara bir çağrı olur umarım. Selam, sevgi ve dostlukla...
👍👍👍Böyle hassas bir konuya değindiğiniz için ve bu güzel yazınız için kutlarım Emine dost..saygı ve sevgilerimle..selamlar..👍👍👍