Müzik Zevki
Müzik ruhun gıdasıdır.Müzik sanatın olmazsa olmaz bir parçasıdır. Müzik tüm insanların ilgi duyduğu; kimine göre sadece dinlemek, kimine göre daha da daerinlerine inip üretmek, yorum yapmak, eleştirmek.
Ben müzik ile ağabeyim yüzünden son 4 yıldır daha da yakından uğraşıyorum. Ağabeyim müzik ürettiğinden dolayı onun ürettiği eserleri inceleyip, eleştirip,iyisi doğrusu neyse söyleyip onun gelişmesine yardımcı oluyorum.Tabi aynı zamanda kendimi de geliştiriyrum.Ancak müzik ile bu kadar yakından uğraşmaya başlayınca müziğin ne kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunu farkettim. Öyle çok müzik türü var ki hepsini öğrenmek veya dinlemek mümkün değil. İşte bu yüzden insanlar belli bir türe daha yakından ilgi duyuyor. Bu nedenle insanlardaki müzik zevki farklı farklı oluyor.
Bence '' Müzik Zevki'' ismini oluşturan unsurlar 2 ye ayrılıyor. Bu unsurlardan ilki Duygusal Zeka (EQ) adı verilen zekanın bir türü. Eğer EQ'nuz yeterince yüksek ise birçok müziğin içinde saklı olan duygu kütlesini tam mânası ile anlayıp o müziği gerektirdiği duyguyu hissederek dinleyebilirsiniz.Ancak eğer EQ'nuz yeterince yüksek değilse belli müzik türlerini anlayıp dinleyebilirsiniz.
İkinci unsur da kişideki müzik kulağı ve lirikleri anlayabilme yeteneğidir ( lirikleri duymaktan öte).Aslında bu da insanları ayırıcı bir etkiye sahip.Nasıl mı? Şöyle ki müzik kulağı gelişmiş biri eğer lirik anlamada zayıf kalmış ise daha çok sözsüz(liriksiz) müzikleri tercih edecektir. Tabi aynısı tersi içinde geçerli lirikleri anlayabilme yeteneği gelişmiş biri daha çok lirikli( sözlü) şarkıları tercih eder.Ancak buna rağmen bu iki unsuru ( müzik kulağı ve lirik anlayabilme yeteneği) birbirinden ayıramazsınız. Ben daha bunun için mantıklı bir cevap bulamadım.Kime '' sen bir şarkıda en çok neye önem verirsin? Sözlerine mi, müziğine mi? '' diye sorsam ilk önce kendisinde gelişmiş yeteneği söyleyip daha sonra içinde kısa bir değerlendirme yapıp her ikiside cevabını veriyor.
Sonuç olarak müzik ruhun gıdası olarak kalmaya devam edecek. Bu kadar çok dinleyici çeşidi oldukça müzik türlerinin çeşidide bu kadar çok olacak. Bu bahsettğim iki ana unsur herkeste eşit olamayacağından dolayı sokakta çevirdiğniz 5 kişininde 5 farklı müzik türünü dinlemesi normaldir. Ama her ne olursa olsun her kim kendine göre bir müzik türü ararsa arasın bulacağına inanıyorum. Belkide siz yada sen şimdi yada yakında yeni bir müzik türü üretirsin(iz) bilemeyiz...