Ne Mutlu Türküm Diyebilmek

NE ZAMAN “NE MUTLU TÜRK’ÜM” DİYEBİLİRİZ?

Atatürk’ün “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” sözü kimi çevrelerde boş bir övünme, ırkçı bir söylem olarak algılanmakta, alayla dile getirilmektedir. Bu söz O’nun “Onuncu Yıl Söylevi”nde geçmektedir. Tek başına söylenmiş değildir. Atatürk yapılanları sayıp yapılması gerekenleri belirttikten sonra bu sözü söylemiştir. Yani bunları yapana, bu eylemleri gerçekleştirenlere ne mutlu demektedir. Yapılması gerekenler söylevde şöyle dile getirilmiştir: “Yaptıklarımızı asla yeterli görmeyeceğiz, yurdumuzu dünyanın en bayındır ve uygar memleketleri düzeyine çıkaracağız(...) elimizde ve kafamızda tuttuğumuz meşale pozitif bilim olacaktır. Güzel sanatları sevmek ve onda yükselmek tarihi bir özelliğimizdir.(...)

Milli ülkümüz, milletimizin yüksek karakterini, yorulmaz çalışkanlığını, doğuştan gelen zekasını, bilime bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, milli birlik duygusunu sürekli olarak ve her türlü araç ve önlemlerle besleyerek geliştirmektir.”

Atatürk bunları söyledikten sonra bize güvendiğini, Türklüğün unutulmuş büyük uygarlık özelliğinin ve büyük uygarlık yeteneğinin, bundan sonraki gelişmesiyle, geleceğin yüksek uygarlık ufkunda yeni bir güneş gibi doğacağını( daha doğrusu doğması gerektiğini) vurguluyor. Bunlardan sonra “Ne Mutlu Türk’üm diyene!” diyerek bunları gerçekleştirecek Türk’e ne mutlu demek istiyor. Hiçbir iş yapmadan oturanlar ya da yabancılara kul köle olanlar, bu yurdu sevmeyen, başka yerlerde oturmak, yerleşmek isteyen kişiler Türk olmaktan mutlu olabilirler mi? O’nun gösterdiği hedeflere ulaştığımız, çağdaş uygarlık yolunda bıkmadan, usanmadan yürüdüğümüz zaman, göğsümüzü gere gere ne mutlu Türk’üm diyebiliriz. Gerisi yaldızlı yalan, gerisi boştur.

Atatürk bu sözünü Türkiye’ye yakıştıramadığımız tabloyu düzeltecek yüceltici ruhu ayağa kaldırmak, bizleri uluslaştırmak için söylemiştir. Geleceği kucaklayan bu mesajı iyi algılayalım; övünmeyi hak etmek ve Türk’üm derken mutluluk duymak istiyorsak çağdaş uygarlık yolunda yürümekten asla vazgeçmeyelim.

Erhan Tığlı

*********  

20 Mayıs 2020 2-3 dakika 25 denemesi var.
Yorumlar