Özgüven'e Doğru
Bizi herşey bırakabilir:
Yollar, ağaçlar, çiçekler,sağlığımız, sevinçlerimiz,üzüntülerimiz bile…
Ancak gerçekler bizi bırakmaz,bu yüzden sanal şeyler gerçeğe yakın olmalıdırlar;
gerçek oldukları ölçüde bizimdirler ve bizizdirler.
Başkaları gibi olmak yada başkalarına öykünmek, dereceleri farklıda olsa bizi kendimizden uzaklaştırır. Bu nedenle farklılıklarımızı kabul etmek ve kendimiz, kendi düşüncelerimizle var olmamız insanlık için, insan olmak içina vazgeçilmezdir.
Descartesin " düşünüyorum o halde varım" sözü bizi düşüncelerimizle var olmaya çağırır.
İnsan nedir?
İnsanlık hepimizin bir arada olmasıyla mümkün olur, insan kendi kalarak insanlık trenindeki yerini alır. Ünlü bilim adamı Einstein’ ın da belirttiği gibi “ancak aptallar aynı şeyi yaparak farklı sonuçlara ulaşmayı bekler.”
Şu durumda varlığımız bizim birikimlerimizse değişmek için olduğumuz durumu kabul etmek gerekir. Olduğumuz durumu kabul etmek de Mevlana nın “ ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol” ilkesi ile de örtüşmektedir.
Oscar Wilde bir sözünde "yaptığı işi kafi görmemek bir ülkeyi ileri götürmek için atılan ilk adımdır” demektedir.
Ünlü bir filozof da" değişmeyen tek şey değişimin kendisidir "demektedir.
Gerçekte hepimiz farklıyızdır ancak zaman zaman belirgin ayrımlarımız olsa da ,farklı olmak kolay değildir. Çünkü hepimizin farklılıkları bizler için aynı zamanda birer risktir. Anlaşamama ,uzlaşamama ,kabul görmeme vb. riskler bizleri engellememeli, farklı düşüncelere bizleri yöneltmelidir.
Fakat hayatımızda sadece riskli durumlardaki davranışlarımızı kabul eden bir sistem olmadığı da bir başka gerçektir. Bu gerçekle yaşamak bizlerin özgüveninin yüksek olmasını da gerektirir.
Özgüvenli bireyler hem kendilerini hem başkalarını olduğu gibi kabul ederler ve yeteneklerinin ,eksiklerinin farkındadırlar.
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde en yukarıda bulunan Kendini gerçekleştirme basamağına ulaşabilmenin yolu özgüven ve kendini tanımaktan geçer.
08.12.2019 Saat: 1
Günün yazısı seçilmesinden dolayı okurlarıma çok teşekkür ederim. Sağolun varolun.