Referandum
İngiltere yapılan referandumda "ayrılık" kararı verdi..Hayırlısı olsun.."
Avrupa Birliğinde hiç bir şey eskisi gibi olamayacak!.." gibi gözüküyor..İlk izlenim en azından böyle..Avrupa'da her şey tarih boyu med-cezir gibi olmuştur!..Bazen sünmüş,bazen de genişlemiştir!.. Neyse..
Benim merak ettiğim şu; İngiltere'de oy kullanabilenlerin yaş ortalaması nedir?..Tespiti zor ama oy kullananların 18-25 yaş aralığında olan kesimi tercihlerini hangi yönde kullanmışlardır?..
Şöyle bir durum var; örneğin bir ülke düşünün toplam nüfusu yüz milyon olsun.Bu ülke nüfusunu kaba ve adil bir hesapla ikiye bölelim. Elli milyon 18 yaş altı,geriye kalan da 18 yaş üstü olsun..(Biliyorum çok adil ve ütopik oldu!..)
Şöyle yapalım, ilk elli milyonun (yani 18 yaş altı olanların) yarısı 0 ile 10 yaş olsun,geri kalan diğer yarısı da 10 ile 18 yaş aralığında olsun. Aynı durumu 18 yaş ile 99+ yaş aralığına da uygulayalım.Yani son elli milyonun yarısı 18 ile 25 aralığı,geri kalan yarısı da 25 ile 99+ yaş aralığında olsun. (Çok çok adil ve çokca da ütopik olmaya devam ama yine adilce!..)
Bu yazdıklarımı formüle dökebilecek bir matematikçiye ihtiyacım var!.. Neyse..
Şimdi,ilk 50 milyonluk dilime göz atalım. Bunun ikinci 25 milyonu 10 ile 18 yaş aralığında.Yani buluğ çağına yakın.Kanunen olmazsa da neyi yapıp yapamayacağı hakkında bir fikir sahibi olabilir..
İkinci dilim olan 25 ile 99+ kısmı da ikiye bölmekte yarar var. Bunu da şöyle bölelim..Yarısı 25 ile 65 yaş aralığında,diğer yarısı da 65 ile 99+ yaş aralığında olsun.. Son kısımda olan 65 ile 99+ yaş aralığı ilk dilimdeki 0 ile 10 yaş aralığı gibi buluğ çağında değil mantığı işletilerek 65 ile 99+ buluğ ama çok eski bir buluğ olsun!..
Bu kadar dangalakça mantık veya mantıksızlığı neden yazdım?..
Seçimlerde veya bu ve benzer referandumlarda kısaca oylamaya ihtiyaç duyulan her türlü işlerde ilk 0 ile 10 yaş ve son 65 ile 99+ yaş dikkate alınmaz ise daha sağlıklı olmaz mı?.. Hem onun bunun oyu tartışmasının da bir nebze önüne geçilmiş olunur diye düşünüyorum..
Buradaki mantık nedir?..Mantık şu; şimdi böyle bir oylamaya katılanların (var olan sitemde) başlangıç yaşı 18 (büyük bir ekseriyetle) bitiş yaşı diye bir durum yok!.. Şimdi İngiltere örneğinden yola çıkarsam 65 ile 99+ yaş gurubu bu oylamada Avrupa Birliği'nde kalınacak mı çıkılacak mı diye kararını müsbet yada menfi yönde kullandı. Ama normal şartlarda bu yaş aralığının kaç yıl daha yaşayacağı matematiksel olarak 65 yaş altındaki guruptan daha az olacağı kesine yakındır!..(Anormal durumlar dışında)..Eee bu durumda 10 yaş ile 18 yaş arasındaki gurubun kaderi yarın hemen ölmesi muhtemel olan(normal seyrinde) kişilerin kararları ile belirlenmiş olmuyor mu?.. Belirleniyor ise bu durum ne kadar doğru?..Şayet doğru ise hayattaki karşılığı ne kadar var?..
Bence vatandaştan kendi geleceği için bir karar verilmesi isteniliyorsa ve bu kanunlarla güvence altına da alınabiliyorsa bu durum neden değerlendirilmesin?..Bunun üzerinde neden düşünülmesin?..
Amel Defteri/