Salağa yatan
Bir ülkede salağa yatan insan çoksa o ülkede fikir özgürlüğü yoktur. Malumunuz önümüz referandum sokaklarda gezen bir sürü abiler ablalar var bu abiler ablalar sizce neden geziyor çünkü kendini dünyadan bi haber gibi gösteren aslında her şeyi bilen salağa yatanlarla seçim bayramlaşması yapmak için geziyorlar.
Seçim bayramlaşması bir nevi bir önceki seçim ile bu seçim arasındaki geçen sürenin taraflar arasındaki yüzleşmesidir. Seçim bayramlaşmasının günü belli olduğu an salağa yatanların evlerinde önce derin bir sessizlik olur. Bu sessizlik partilerinin halkı seçim havasına sokacak il başkanı ve milletvekillerinin yaşadıkları yere gelişine kadar sürer. Bu süre içinde salağa yatan muhasebesini yapmış gelir-gelmeyen tablosu hazırdır. Partiler zaten evlere bayramlaşmaya gitmeden önce bilerek il başkanı milletvekillerini misafir eder. Bu misafirleri ağırlarken gelir deyip gelmeyenlerin azlığı yada çokluğundan anlar seçim bayramlaşmasının kolay mı zor mu geçeceğini. Misafir ağırlamaya gelen az ise salağa yatanlar umduğunu bulamamıştır. Partiler salağa yatanın evine bayramlaşma için gelesiye kadar onlar kendini naza çekecek yüzleşme gerçekleşene kadar partiye uğramayacaktır.
Salağa yatanlar seçim bayramlaşmasında yanında, başka bir salağa yatan olmadan yüzleşmek ister. Umduğunu bulduysa gelen partililere izzeti ikramda kusur etmeyecek ya siz bizde fazla eylenmeyin bizde yamuk olmaz diyecektir. Umduğunu bulamadıysa önce sitem edecek sonra naz eder gibi yapacak bunları yaparken zaten istediğini alıp alamayacağını anlayacak ama asla yüzüne vurup kapıları yüzüne kapatmayacak yapma ya ben bunları bilmiyordum valla gibi laflar edecek oy verme günü golünü atacaktır.
Salağa yatan, partililer bayramlaşma için evlerine gelmeden önce evlerindeki bir partiye ait resim takvim eşantiyonlar ne varsa kaldırır. Sokağın başında hangi parti gözükürse ağırlayacağı odaya o partiyi anımsatan bir şey koyar. Salağa yatanlar gıda türü hediye yada eşya ile bayramlaşmaya gelenleri abicim ablacım ninecim amcacım deyip el öpüp hal hatır soranları sever. Zaten en çokta bayramlaşma için onların yolunu gözler. Elinde seçimi anlatan kitapçık broşürle gelenleri öğretmen gibi seçimin ne olduğunu anlatıp bilgi verenleri sevmez. Bu bir bayramdır bayramda dersmi anlatılır el öpülür hal hatır sorulur.
Bu yüzleşmeye iktidar olmayan partiler daha rahat giderler. Salağa yatanlar onlara söz verdin, ona verdin bana vermedin deyip sitem edemez çünkü onlarda da yoktur. İçeri buyur edip konuşacağı bir şeyde yoktur, zaten iktidar olmayan partinin minibüs kamyoneti onlar gelmeden önce sokağa uğrayıp bayramlaşma öncesi hediye bırakmadığı için onların eli boş geldiğini bilir. Kapı önünde onları anlamsızca ayıp olmasın diye dinlerler. İktidar olan partilerin bayram yüzleşmesinde işleri daha zordur bu yüzden çok zorlamasınlar affetsinler diye önden hediyeler gelir.
Pekim kim bu salağa yatanlar? Seçim başlayınca yüzde otuzlarda olup seçim bayramlaşması bitince yüzde birlere düşen anketlerdeki kararsızlardır. Bu salağa yatanlara prim verilmemelidir. Bunlar dolaylı yönden, ben bir bedel, bir menfaat sağlayandan yana olurum diye bekleyen seçimlerin vebasıdır. Bu salağa yatanlar gün boyu televizyon, radyo, bilgisayardan her şeyi kararlılardan daha iyi bilir. Evlerde kahvelerde çatır çatır siyaset tartışır. O kadar kararlıdır ki onları kimse ikna edemez gelenlerde salağa yattığı için ikna ettim zanneder. Üç kişinin bir araya geldiğinde hükümet kurup hükümet yıktığı bir ülkede kararsız mı olur?
Sorun düşündüğünü söylerse jurnallenmekten, terbiye edilmekten, dolaylı yönden cezalandırılmaktan, korkan insanların sadece kendisine değil çevresinede zararının dokunacağını çok iyi bilmesindedir.
Yüreğine, emeğine sağlık. Toplumun nabzını o kadar güzel analiz ettin ki. Kimliğini çıkarlara göre yönlendirenlerin yüzünden siyaset yara alıyor ve toplum birbirine güvenemiyor..Tekrar tekrar tebrik ediyorum..