Sosyal Olmak

Sosyal bilimleri çok severim,farklı kişilerden farklı bir şeyler öğrenmek hep cazip gelmiştir bana çünkü tıbben herkesin parmak izi farklı olduğu gibi dünyaya bakış açıları da farklıdır ve bu farklılıklar insanın doğasında vardır ve herkesin olaylara parmak basmasının sonucunun aynı olması düşünülemez,aynı şarkıyı yüz sanatçı söyler fakat siz sadece bir kaçını beğenirsiniz.

Sosyal olmak,sosyal kişi,sosyal hayat,sosyal toplum,sosyal sınıf,sosyal yaşamak,sosyal yarar,sosyal durum,sosyal iletişim,sosyal etki,sosyal tepki,sosyal olgu,sosyal ortam,sosyal algı,sosyal kaygı,sosyal rahatsızlık vs. birçok tanımlar...

İlkokuldan itibaren bizlere ezberletilen devletimizin tanımıyla ilgili cümle şuydu:"laik,sosyal ve hukuk devletidir."Siyasete karışmadan,bu tanımın geçerliliği vardır fakat doğruluğu elbette tartışılır,mahkemelerde dosyaların kabarık olması,bir hakaret suçunun bile bir-iki yılda sonuçlandığı sistemde "hukuk devleti" demenin inandırıcılığı nedir acaba?Hukuk güçlüden yana mıdır,güçsüzü korumak için mi vardır yoksa eşitliği sağlamak için mi?

Bizler bu "sosyal"kelimesini "yardım" kelimesiyle eş anlamlı olduğunun algısına düştük ya da düşürüldük hatta "sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneği"gibi sivil toplum kuruluşlarına isim koyduk.Din ve vicdan istismarı işte tam da buradan çıkıyor,güçlüden yana olanlar,hesapsız kitapsız tüm yardımları alırken, diğer yandan gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım eli ya hiç ulaşmıyor ya da geç ulaşıyor."Tasarruf"sözcüğünün sadece dilde kalıp uygulamaya geçmeyeceğini zaten hepimiz biliyorduk,bu yüzden bu konuda edebiyat yapanların saçmalıkları ortadadır.

Samimi olduğum ve uzun süre beraber çalıştığımız arkadaşa soruyorum:

"Yardım alıyor musun?"

"Ben almıyorum,eşim alıyor",diyor şu küstahlığa bakın(!)Bu adamın evi var,arabası var ve hala sigortalı bir işte çalışıyor yani yardımın "y"sini bile ihtiyacı olmayan kişilerden.

Ailesinde ve çevresinde şehit ve gazilik durumu var mı,yok.

Kendisinin,eşinin ve çocuklarının bedenen veya zihnen özürlülük durumu var mı,yok.

O halde...

İnsanın doğruyu yanlışdan ve helalı haramdan ayırt edebilmesi için çok da okumasına gerek yoktur.

21 Ekim 2024 2-3 dakika 200 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar