su
Duruluk, saflık, temizlik deyince akla su gelmez mi? Çünkü su buharlaşır ve pislikleri götürdüğü yerde bırakıp bulut olur ve tekrar saf haliyle yeryüzüne iner. Bir çok gıdanın yarısından fazlası sudur. Özellikle meyveler ve sebzeler. Ayrıca sütün yani içtiğimiz inek sütünün bileşiminde % 90 'a yakın (%87.8) su bulunmaktadır. Diğer hayvan sütleri de benzeri şekilde bir doğal yapıya sahiptir. Kanımızın % 50-60'ı sulu plazmadan oluşur. Yani yaklaşık % 55 civarı sudur kanın. Yine vücudumuzun da % 60-70'i sudan müteşekkil. Zaten Dünya'nın 4/5'i de okyanus ve sulardan oluşmaz mı? Hayat için bizim gezegenimizde şart olan bir molekül ya da bileşiktir. Yapısında bildiğimiz gibi Hidrojen ve Oksijen bulunmaktadır (H2O). Reklamda slogan olarak duyduğumuz 'su hayattır' cümlesi herşeyi özetlemektedir.
Suyun bir özelliği de çok içilirse metabolizmayı hızlandırır ve fazla kilolardan kurtulmayı sağlar. Çok ve düzenli içilen suyun ise cildi güzelleştirdiği de söylenir.
'Dünya ve Su
Canlı organizmaların yüzde 60-90'ı sudan oluşmaktadır. Canlılar için bu kadar önemli olan tatlı su doğada çok kısıtlı olarak bulunmaktadır. Yeryüzü su kaynaklarının yalnızca yüzde 1,5'i canlı organizmaların kullanabileceği tatlı sudur.
Dünya yüzeyinin yüzde 80'i sudur. Dünyadaki tüm suların yüzde 97'si deniz ve okyanuslardan oluşur. Dünyadaki donmuş haldeki su oranı yüzde 2'dir. Dünyadaki tüm suların sadece yüzde 1'i içilebilir niteliktedir. Dünya'da 1,4 milyar km³ su olduğunu bilinmektedir.'
Ayrıca suyun olağan kullanımı ve hayatta akışı haricinde çok içilen suyun da fizyolojik olarak yararlarını birçoğumuz biliyoruz.
'Su içmek:
Tabii bütün bunların yanı sıra su içmenin öneminden de söz etmek gerekir. Az, sık ve özellikle yemeklerin hazmedilmediği saatlerde su içmek çok yararlı.
* Su, yaşamamız için şart. Çünkü, vücudumuzun yüzde 60-70'i sudan oluşuyor.
* Vücut ısısını düzenliyor, organlarımızdaki işe yaramaz maddelerin vücuttan atılmasını, yiyeceklerin enerjiye dönüşmesini sağlayıp eklemlerimize güç veriyor.
* Böbrekleri çalıştırıp toksinleri atmamıza neden oluyor. Böbreklerin sağlıklı kalabilmesi suya bağlı. Ayrıca böbrek taşlarının oluşmasının bir nedeni de vücudun susuz kalması.
* Sindirimi sağlıyor.
* Soğuk algınlığı sırasında bol su içmek gerekiyor. Islak ve nemli dokularda virüsün barınması kuru dokulara göre daha zor.
* Adet dönemlerinde ve doğum sonrası su, kadınlar için daha da önem taşıyor. Emziren anneler daha fazla su tüketmelidirler. Adet dönemlerinde ise vücutta sodyum biriktiğinden, bu sodyumun atılması için su içmekte yarar var.
*Vücuttaki su, acil durumlarda organizmanın yıkanmasını sağlayan rezervuar olarak devreye giriyor.
*Yağ ve ter bezlerinin normal fonksiyonları için gerekli.'
Su ile ilgili deyim ve atasözlerini internette araştırdım ve aşağıdaki örnekleri okumanızı isterim:
'Su akar yolunu (yatağını) bulur. Su uyur düşman uyumaz. Saman altından su yürütmek. Suya götürüp susuz getirmek.
Eşek sudan gelinceye kadar dövmek. Havanda su dövmek. Bir bardak suda fırtına koparmak. Su testisi su yolunda kırılır. Su küçüğün söz büyüğün. Havadan sudan konuşmak. Pişmiş aşa su katılmaz. Akarsu kir tutmaz. Su göründü teyemmüm bozuldu. Sulak yerde yetişmek. O köprünün altından çok sular aktı (şartlar değişti). Artık sana yağmurlu havada su bile yok ( eden bulur ). Taşıma su ile değirmen dönmez. Su akarken testini doldur. Su akmayınca durulmaz. Ağaçlı köyü su basmaz. Akan su yosun tutmaz. Sular yükseldikçe balıklar karıncaları yer, sular çekildikçe de karıncalar balıkları yer. Deniz o kadar durgundu ki, karınca su içerdi (Karadeniz balıkçı deyimi). Aynı nehirde iki kere yıkanamazsın (herakleitos). Su akar deli bakar. Sular seller gibi ezberlemek.
Su ile ilgili yabancı dillerdeki atasözlerinden örnek vermek gerekirse
Çin Atasözü
*Uzaktaki su, acil susuzlugu gideremez.
*Akan su asla kokmaz, kapı menteşesi paslanmaz.
Afrika atasözü
*İnsan, kuyusu kurumadıkça suyunu özlemez.
İngiliz atasözü
*Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların
sürekliliğidir.
Brezilya atasözü
*Suyun yavaş akanından, yiğidin yere bakanından kork!'
Su gibi aziz olun!