Yazboz Tahtası

"Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına…"

Sosyal medyadan severek takip ettiğim Ali Alpaslan hocam var,eğitim işleri,hem öğrencilerin hem de eğitimi seven herkesin takip etmesini öneririm,eğitim ile ilgili tüm haberleri onun sayfasında bulabilmek mümkün.


Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin milyonlarca öğrencileri ilgilendiren bazı açıklamalar yapmış ve konu başlıkları şunlar:

*Açık öğretim liselerine giriş zorlaşacak.Özellikle pandemi döneminde online sınavlar çok tartışılmıştı.

*Devamsızlığa af yok.

*Sınıf tekrarı geri dönüyor.

*Dershaneyle ilgili ihtiyacın kaldırılması.Bu maddeye katılmak elbette mümkün değildir çünkü dershaneler çeşitli sebeblerle kapatılmış olsalar da,aslında kapatılmadı,büyük dershaneler isim değiştirerek özel okul olarak yollarına devam etti hatta daha da güçlendi.Her ne sebeble olursa olsun bu eğitim kurumlarının toptan kapatılması günümüz şartlarında pek mümkün görünmüyor ve orada çalışanların bir kısmı asgari ücretle çalışıyor,en acısı da şu:oradaki öğretmenler atanamayan öğretmenler.

*Özel okulların yemek ve servis ücretleri.


Ben ilk ve orta öğrenimimi bir köy okulunda tamamladım doksanlı yıllarda,çok da mutluyum bu konuda her yerde anlatırım.İlkokul beş yıl ve zorunluydu.Ortaokul ise isteğe bağlı yani içinde okuma azmi olanlar giderdi,yıl sonunda öğretmen,öğrencinin velisini çağırır deyim yerindeyse öğrencinin kaderini tayin ederlerdi: "Bu çocuğu kesinlikle okutmalısınız ya da bu öğrenciyi bir ustanın yanına ver meslek öğrensin!"

Veli hiç itiraz etmez öğretmenin dediğine uyar ve çocuğunu o doğrultuda yetiştirirdi.

Sonuç 1: Öğretmenlerin toplumda bir saygınlığı vardı.

Sonuç 2:Annesi babası kadar çocuğu en iyi tanıyan öğretmeniydi.

Sonuç 3:Sınıfta kalmak vardı.

Sonuç 4:Ölüm,kaza ve hastalık dışında asla devamsızlık yapılmazdı.

Sonuç 5:Eğitimde kalite vardı, yani her öğrenciye takdir belgesi verilmezdi.


Hastasınız diyelim doktara gitmekle hemen iyileşmezsiniz,doktor sizi muayene ettikten sonra reçete yazar ona uymanız ayrıca beslenmenize de dikkat etmelisiniz ki iyileşme süreciniz kısalsın.


Peki bu reçeteyi şimdiye kadar nice eğitim bilimcileri yazmadı mı?O halde eski sistem yanlış ise şimdi neden geri dönülüyor?Sokaktaki seksen yaşındaki amcaya sorsanız:

"Amca,sınıfta kalmak yok ayrıca devamsızlık hakkı da var,okula gitmeye gerek var mı?"diye,size hiç düşünmeden o tecrübesiyle: "Gitmenize gerek yok nasıl olsa geçeceksiniz."diyecektir.


Doktor,avukat,mimar sanayiye gittiğinde aracının kaportasını değiştirtmek için en iyi ustayı arar ve o usta, ne doçenttir ne de profesördür,çoğu ilkokul mezunudur ya da okuldan terktir.


Eğitim yazboz tahtası değildir...

18 Ağustos 2023 2-3 dakika 200 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar