Yazı Yürür mü

Pek çoğumuzun 6 yaşlarında öğrendiği yazının ve yazma becerisinin bir zamanlar icat edildiğini, duman ile haberleşmenin yerini iki saniye tutmayan elektronik postaların aldığını hepimiz şaşırarak ve hatta şaşırmaya bile vaktimiz olmadan benimsedik,benimsiyoruz.

Yazı icat edildi, günümüze kadar ulaştı ve artık bilgisayarlarla yazı yazarken yazının adeta yürüdüğünü görüyoruz ve bunun sonu yok. Kalemimiz gerçekten artık tükenmez kalem oldu.Kağıdımız gigabytelarla ölçülür oldu.

TEKNOLOJİ NEDİR ?:

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre teknoloji şu şekilde tanımlanmaktadır:

Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimi: (*)

Başka bir şekilde tanımlamak gerekirse;

Kanımızca Teknoloji ; bilimin tekniğe uygulandığı iyi ve doğru olana yönelmesi beklenen ilerlemelerdir.

TEKNOLOJİYİ YAKALAMAK İÇİN NE GEREKLİDİR ?

Şüphesiz tahmin ve hayal kurma teknolojiyi günümüze taşımada en belirleyici öğedir. Çünkü belirli verileri dimağımızda süzerek gelecek için bir teknoloji tasarlamak ancak ve ancak eğitim programlarımızda tahmine daha çok yer vermekle olacaktır.

Japonya’da bulunan Kyushu Üniversitesi araştırmacıları, öngörülmüş gerçeklik olarak adlandırılan bir sistem geliştirildi. Sistem, yakın gelecekte meydana gelebilecek olayların tahmin edilmesine olanak sağlamaktadır. (**)

Söz konusu teknoloji trafikteki kazaları en aza indirgemek için kullanılabileceği gibi ,sağlık alanında hastalıkların seyrini takip etme ve değiştirmede kullanılabilecektir.

Buluşlar; bilinenlerden bilinmeyenleri hayal etme ve tahmin yoluyla olabilir. (Bilinenden bilinmeyene ilkesi eğitim programlarımızda çok uzun bir zamandır vardır.)

TELEVİZYONU KİM İCAT ETTİ ?

Her ne kadar günümüzde artık teknolojiyi oluşturan kişi ve kuruluşların birbiriyle yarışırcasına tak -çalıştır ürünleri varsa da çıkan sonuçların hiç de bir kişiye mâl edilemediğini görmekteyiz. Örneğin Ampulü icat etti dediğimiz EDİSON pek çok deneyden sonra da olsa icat eden olarak zihinlerimizde yer almaktadır.

Ancak Televizyonu kim icat etti ? sorusunun karşılığını pek çok insan bilememektedir.

Bunun sebebi elbette bilgi eksiği de olabilir ancak Televizyonun icadına kadar pek çok farklı çalışmaları yapan ve var olanı ilerleten pek çok araştırmacı ve bilim insanı olması da durumun sebeplerindendir.

Bilgi artık bizlere önceki tarihlerden çok daha fazla yakındır ancak bir o kadar da ayrıntı bilmeyi gerektirecek kadar uzaktır.

Eskiden bilim insanlarının pek çok alana hakim olmasının sebebi, bilgilerin daha az ayrıntı gerektirmesi olabilir.

Benzer şekilde günümüzde ise bilim insanlarının küçük bir alanda çok yetkin olmaları durumun bir başka açıklaması olabilir.

Şu durumda eğitim programlarında öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre ,bilgiyi ayrıntılı edinmek üzere yetiştirilmeleri elzemdir.

Elbette bu bilim alanları bir zaman birbiriyle kesişecek ,çakışacak ve ortak bilgilere sahip olan yanları ile açıklamalarımızı daha bilimsel kılacaktır.

Bilgisayarın icadı ;insan beynini anlama isteğinin bir sonucudur.Sonuçta bilgiler ve onu alan bir bellek ve bu bilgiyi bize yazılı,görsel vb. şekillerde ulaştıran yazıcı-tarayıcı vb. araçlarıyla bizlere ulaştıran bilgisayarlar, insanların (analiz-sentez vb .yöntemlerle) düşünerek, elde ettiği sonuçlara, yorumlara ulaşmasına benzetilebilir.

Neden Matematik Öğrenmeliyiz ?

Matematik hesaplamalar ve tahminlerimiz artık günümüzde uzayın derinliklerinde başka bir galaksiye ulaşabiliyor “dünya benzeri 5000 kadar gezegen olduğu bilgisini “cep telefonlarımızla haberleri okumak suretiyle edinebiliyoruz.

Şu durumda matematik de bizlere bir gelecek vadeden bilim alanı olarak programlarımızda yer almalıdır yer alıyor.

Öğrencilerimize serbest zamanlar yaratmak ve beyin fırtınası tekniği kullanmak suretiyle derslere katılım göstermelerini sağlamak oldukça önemlidir.

Bilim, hayatımızı kolaylaştırır ancak onun esiri olmamak kaydıyla. Teşekkürler.

(*) https://sozluk.gov.tr

(**)(https://teknoloji.org

10 Nisan 2022 3-4 dakika 42 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (1)
  • 2 yıl önce

    Teknoloji ilerledikçe üretken ve araştırmacı ruhunu kaybetti gençler bazı durumlarda bi tıkla her şey hazır