Ahmed Arif'in Hayatı ve Eserleri
Ahmet Arif, Türk şair ve gazeteci.
Doğum tarihi: 21 Nisan 1927, Diyarbakır
Ölüm tarihi: 2 Haziran 1991, Ankara
1- Ahmet Arif'in Hayatı
Asıl adı Ahmet Önal olan şair,21 Nisan 1927'de Diyarbakır'da dünyaya geldi.Çok küçük yaşta annesini kaybeden şairin babası görevi gereği Sivereğe atanınca aile taşınmak zorunda kaldı.İlk öğrenimini Siverek'te tamamlayan şair orta öğrenimine Diyarbakır ve Urfa'da devam etti.1945 yılında Afyon Lisesinden mezun oldu.Askerliğini bitirdikten sonra da 1947'de Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümüne kaydolarak üniversite eğitimine başladı. Hem çalışıp hem okuyan şair siyasi fikirleri ve eylemleri yüzünden ,iki kere tutuklanarak okula devam edemedi.38 ay ceza evinde kalan şair,1954 yılında serbest bırakıldı.Ancak cezası sebebiyle devlet memurluğuna giremediği için bir kiremit fabrikasında hayatına devam eden şair bir çok işte çalışarak daha sonra Ankara'ya döndü.
Şiire orta okul yıllarında ilgi duyan Arif'in şiirleri ilk olarak Afyon Yayın organı Halkevi, Millet ve Taşpınar dergisinde yayımlandı. 1968 Yılında çıkardığı tek kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim ile ünü yayılan şairin bu eseri on iki yılda on sekiz baskı yaptı. Orhan veli'in izinde olan şair yazım hayatına Nazım Hikmet'in yolunda devam etti.
Arapça, Kürtçe ve Zazaca dillerini çok iyi konuşuyordu Arif. Doğduğu ve büyüdüğü coğrafya sayesinde kişiliği ve ve yeteneği gelişti.Şiirlerinin Neyzen Tefik ile aynı yerde basılıyor olması onun en büyük kazancı oldu. 1943 yılında yaşanan Muğlalı katliamından sonra yazdığı Otuz Üç Kurşun şiirini yayımladı. Ardından bir gece evinden alınarak sabaha kadar dövüldü ve işkence gördü.
Sen ister dostum ol, ister sevgilim, yeter ki hayatımda ol dediği Leyla Erbil yaşamı boyunca şairin en büyük aşkı oldu.
1967 yılında Aynur hanımla yaptığı evlilikten Filinta adını verdikleri bir oğlu dünyaya gelen Arif'in bu doğum hayatındaki en önemli olay olarak bilinecekti.
Şiire büyük saygı duyan şairin yıllarca beklettiği eserleri vardı.
Hayatı boyunca ezilenlerin yayında olan,haksızlıklara gücünün yettiği ölçüde karşı durmaya çabalayan aşka ve dostluğa çok önem veren Arif, 2 haziran 1991de kalp krizi geçirerek hayata veda etti
2- Ahmet Arif'in Edebi Kişiliği
Günümüz şiir dünyasına büyük yenilikler katan şair,şiirlerinde ritme çok önem verdi. Sesten daha ziyade söz ritmini ön plana alarak derin bir lirizm oluşturdu.Şiirinde ki motifleri Anadolu özlemi ve duyarlılığıyla yoğurdu. Somut gerçeklere dayalı eserler yazdı .İmge konusunda ki yenilikçiliği genç şairlere örnek olan Arif'in şiirlerinin çoğu bestelendi.
3- Ahmet Arif'in Eserleri
- Şiirleri
- Hasretinden prangalar Eskittim- 1968
- Mektup
- Cemal Süreya'ya Mektuplar 1992
HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM
Seni, anlatabilmek seni
İyi çocuklara, kahramanlara.
Seni anlatabilmek seni
Namussuza, halden bilmeze
Kahpe yalana.
Art arda kaç zemheri
Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu.
Dışarda gürül gürül akan bir dünya...
Bir ben uyumadım
Kaç leylim bahar
Hasretinden prangalar eskittim.
Saçlarına kan gülleri takayım
Bir o yana
Bir bu yana...
Seni bağırabilsem seni
Dipsiz kuyulara
Akan yıldıza
Bir kibrit çöpüne varana
Okyanusun en ıssız dalgasına
Düşmüş bir kibrit çöpüne.
Yitirmiş tılsımını ilk sevmelerin
Yitirmiş öpücükleri
Payı yok, apansız inen akşamlardan
Bir kadeh, bir cigara, dalıp gidene
Seni anlatabilsem seni...
Yokluğun, cehennemin öbür adıdır
Üşüyorum, kapama gözlerini...