Stefan Zweig'in Hayatı ve Eserleri
Stefan Zweig, Avusturyalı romancı, oyun yazarı, gazeteci ve biyografi yazarı.
Doğum tarihi ve yeri: 28 Kasım 1881, Viyana, Avusturya
Ölüm tarihi ve yeri: 22 Şubat 1942, Petropolis, Rio de Janeiro, Brezilya
1- Stefan Zweig Hayatı
Viyana’da varlıklı ve kültürlü bir ailenin ikinci oğlu olarak 28 Kasım 1881’de dünyaya gelen yazarın, annesi İtalyan Yahudisi Ida Brettauer, babası ise bir tekstil sanayicisi olan Moritz Zweig idi. Kültür seviyesi yüksek bir çocuk olarak yetiştirmek istediğinden eğitimine çok küçükken başlayan yazar özellikle edebiyat ve yabancı diller üzerine çalıştı. Şiir yazmaya ve ruhunu karanlığa gömmeye meyilli olmaya lise sıralarında başlayan yazar, Alman Şair Rainer Maria Rilke’den çok etkilenmiş, onu ve şiirlerini hayatının merkezine almıştı. İngilizce, Yunanca, İtalyanca, Latince ve Fransızca öğrendi. Viyana ve Berlin Üniversiteleri’nde Felsefe eğitimi gören yazar uzun yolculuklar yaptı.Öğrendiği yabancı diller sayesinde 1901’in sonlarında Paul Verlaine ile Charles Baudelaire’nin şiirlerini Fransızcadan Almancaya çevirdi.
Hayatında değişen, gelişen ne varsa aldırmadan yazdı Stefan.1907-1914 yıllarında Seylan, Gwalior, Kalküta, Varanasi, Yangon ve Kuzey Hindistan, New York, Kanada, Panama, Küba ve Porto Riko’ya seyahatler yaptı.1914’te I. Dünya Savaşı başladığında Belçika’dan Viyana’ya dönüp orduya katılan Stefan, savaş karargahında arşiv memuru olarak görev aldı.Bir gazeteci ve yazar olarak savaşı destekleyen yazar Galiçya cephesindeki acıya tanık olunca Fikrini değiştirdi.1916’da “Babil Kulesi”, 1918’de de “Zorlama” adını verdiği yazılarıyla savaşın karşısında duran bir tutum sergileyen Stefan, 1917’de ise, tüm trajediyi cümle cümle anlattığı ve adını“ Yaremya” koyduğu bir oyun yazdı. Savaşa karşı sergilediği en önemli tavrını ise, “Yabancı Ülkedeki Dostlarıma” isimli kınama dolu açık mektupla gösterdi.
Savaşın ardından Avusturya’ya gelerek burada tanıştığı Stefan ve Frederike evlendi. Yaklaşık 20 yıl geçireceği Salzburg, edebiyat alanında en verimli zamanlarını geçireceği yerdi.Burada ünü artan yazar hayran olduğu yazar kitlesiyle de tanışma fırsatı buldu.
1920’lerde Honore de Balzac, Charles Dickens, Fyodor Dostoyevski üzerinde incelemelerde bulundu, daha sonra ise incelemelerini Friedrich Hölderlin, Heinrich von Kleist ve Friedrich Nietzsche ile sürdüren Stefan 1928’de Giacomo Casanova, Stendhal ve Lev Tolstoy üzerine incelemelerini yayımladı.
Duygu Karmaşası”, “Yıldızın Parladığı Anlar” ve “Tarihsel Baş Minyatür” adını verdiği kitaplarını 1927 yılında Münih’te yayımladı. 1928’de Lev Tolstoy’un 100. Doğum Günü Kutlamaları’na katılmak için Sovyetler Birliği’ne giden yazarı zor zamanlar beklemekteydi. 1934’te Gestapo tarafından evine yapılan baskın sonucunda kara listeye alınan yazar ülkesini terk ederek Londra'da yaşamına devam etti. Kendi isteği ile İngiltere’nin Bath şehrine taşınan yazar, 6 Eylül 1939’da Lotte ile ikinci kez evlenecek ondan etkilenerek Sabırsız Yürek romanını kaleme alacaktı.Aynı eser daha sonra “Tehlikeli Merhamet” ve “Acımak” adlarıyla da basıldı.
İnsanlığın aşağılanmasına, erdemlerin yok oluşuna, ötekileştirmenin çoğalttığı nefrete, kötülükten doğan bunca öfkeye seyirci kalamıyordu Stefan. 1940’ta İngiliz vatandaşlığına kabul edildi. Ailesi, geçmişte bıraktığı hayatı işgal altındaki Stefan’ın yüreğinde volkanik patlamalara sebep oldu. 14 Şubat 1942’de eşiyle Rio Festivali’ni izlemeye giden yazar, Nazilerin, Süveyş Kanalına doğru yöneldiğini okuduktan sonra apar topar evine döndü aynı günün sabahında karı kocanın birlikte intihar ettiği öğrenildi.
2- Stefan Zweig Edebi Kişiliği
Üretken bir yazar olarak bilinen Stefan Zweig, Freud ve psikolojiye olan ilgisi sayesinde biyografi alanında önemli eserler yazdı.Lirik şiirler de yazan Stefan, trajedi ve dram türünde sahne eserleri denedi. En güzel ölüm, kendi özgür iradenle gerçekleştirdiğin ölümdür." felsefesini benimseyerek, kendince doğru bildiği yoldan gitmeyi tercih etmiş bir yazar olarak edebiyat dünyasında yeralmıştır.
3- Stefan Zweig Eserleri
- Eserleri
- Satranç
- Dünün Dünyası
- Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
- Amok Koşucusu
- Sabırsız Yürek
- Dünya Fikir Mimarları
- Korku
- Yakıcı Sır
- Türkçe’de Stefan Zweig
- Yürek Çöküntüsü (Varlık Yayınları, 1970)
- Herkesin Dostu Anton (Varlık Yayınları)
- Dünün Dünyası (Can Yayınları, 1985)
- Bir Kadının Yirmi Dört Saati (Oda Yayınları, 1986)
- Yarının Tarihi (Can Yayınları, 1991)
- Kendileri ile Savaşanlar (1. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)
- Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski (2. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)
- Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy (3. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)
- Lyon’da Düğün (Can Yayınları, 1992)
- Yıldızın Parladığı Anlar (Can Yayınları, 1995)
- Karışık Duygular (Milliyet Yayınları, 1995)
- Satranç (Can Yayınları, 1997)
- Günlükler (Can Yayınları, 1997)
- Değişim Rüzgârı (Can Yayınları, 1998)
- Calvin’e Karşı Castellio ya da Köleliğe Karşı Özgür Düşünce (Çiviyazıları Yayınları, 1998)
- Fouche, Bir Politikacının Portresi (Can Yayınları, 1999)
- Tehlikeli Merhamet (Babil Yayınları, 2000)
- Amok Koşucusu (Can Yayınları, 2000)
- Balzac, Bir Yaşam Öyküsü (Kabalcı Yayınları, 2002)
- Magellan (Kabalcı Yayınları, 2002)
- Freud ve Öğretisi (Papirüs Yayınları, 2003)
- Yakıcı Sır (Evrensel Basın Yayın, 2004)
- Ruh Yoluyla Tedavi (İmge Kitabevi Yayınları, 2005)
- Mektuplaşmalar (Yordam Kitap, 2007)
- Buluşmalar (Yordam Kitap, 2008)