Eğitim
-Yarın sınavın var iyi hazırlandın mı,diye soruyorum,
-Bunda gecemezsem diger sınavda gecerim,diyor kendinden emin.
-Ya gecemezsen ,diye sorunca
-Geçerim,diyor,gururlanarak.
Biz ögretmenlerimizi sokokta,pazarda gördügümüzde köşe bucak kaçardık,bilirdik ki sınavdan zayıf aldıgımızda:
-Sagda solda gezeceginize dersinize calışsaydınız,rahatlıkla gecerdiniz,diyerek kızacak bir de babamıza söyleyecekti.
O yıllarda teşekkür,takdir belgesi almak,her baba yigidin harcı degildi deyim yerindeyse.Köy yerlerinde ,özellikle kış günlerinde,elektrik kesintisi sık sık olurdu mum ïşıgında derse calıştıgımız günleri hatırlarım. Tabi ne yatak odamız vardi ne calışma masamız.Belirli bir saatten sonra da televizyon kapatılır:"Yarın okul var,seyredemediklerini cumartesi, pazar günlerinde seyredersin."diye tembihlenirdi.
Şimdiki ögrencilerin hepsi takdir belgesi alıyor ailesi de sosyal medyada bir bir paylaşıyor.Her ögrencinin başarılı olmasını elbette ben de çok istiyorum.Asla cezadan yana da degilim, ceza bazen nefret uyandırıp ters teper.Ama benim söylemek istedigim başka konu var o da şu:
1.Büyûk bir kesim üniversite sınavlarında sıfır alıyor ve bu, gündem bile olmuyor. Televizyonlarda siyaset ve spor programlarından ,tartışmalarından egitime malasef sıra gelmiyor.
2.Bazı bölümlerin iş garantesi olmamasına ragmen hala okutulup ögrencilerin umutlarıyla oynanması. Asıl büyük felakette bu;boşa gecen yıllar,boşa giden emekler,boşa giden paralar...
3.Ezberden vazgecilecek,daha akılcı, yaratıcı,çagdaş egitim sistemine gecilecek diye yapılan klasik açıklamalar.Ancak yapılan sınav sorularına bakırsa bu çok net anlaşılacaktır dogru mu yanlış mı oldugu.
4.Üniversite bitirmek yetmiyo bir de kpss kazanmanız lazım tabi onu da kazanmanız yetmiyor;dayı, amca dedigimiz torpil kurulunu da gecmeniz gerekiyor.Siyasetten ya da bazı makamlarla baglantınız varsa bu kolay iştir.
5.Her üniversite kendi sınavını kendisi yapacak,ùniversite sınavı yılda bir kaç kez olacak,sınavsız üniversite...Bu da secim zamanlarında çeşitli partilerin seçim propagandası,yani seçimden sonra unutulup giden.
Her işin başı besmele oldugu gibi her şeyin temeli de egitimdir şüphesiz.Egitimle ilgili o kadar ayetler,hadisler,deyimler,atasözleri,vecizeler vardır ki...
Ekonomik yaraların sarılması ayları,hatta yılları alabilir ancak egitimin yarasını sarmaya yüzyıllar yetmeyebilir...