Keşkek
Ünlü psikolog seminerdedir konu ise erdem insan nasıl olunur?Başlar anlatmaya;doğruluklar,yanlışlıklar,suçluluklar,suçlamalar,iş hayatı,aile hayatı,hayaller ve pişmanlıklar."Keşke'ler hakkında hem düşüncelerini paylaşır hem de alıntılar yaparak konunun dağılmasını önleyerek iyi anlaşılmasını sağlamak ister:
"Hepimizin hayatında 'keşke'ler vardır kimimizin az kimimizin çok.Ancak bu şeytani kuruntulardan kurtulmadıkça mutlu olamayız.Şunu yapsaydım-bunu yapmasaydım cümlelerini diline dolayanlar hep yerlerinde sayarlar.Geçmiş adı üzerinde geçmiştir ve geçmişin tek gayesi vardır;ders vermek.Dünün tarlasında dolaşanlar,yarının tarlasına hiçbir mahsul ekemezler.
'Ya düşlerinin peşine düşmeyi seçersin,ya da olanları kabullenmeyi.İyi kilerinle güçlenir,keşkelerinle tükenirsin! Karar senin.'demiş Bukowski. 'Yarın hayatın boyunca keşke demek istemiyorsun bugün üç şeyi doğru seçmelisin:eşini,işini,arkadaşını,'demiş Yunus Emre de.Bizim iyi insan-kötü insan olmamız aslında bu üç şeye bağlı,onlar şekillendiriyor bizi bir kalıp gibi."
Konu biraz uzayınca dikkatler azalır ve salondakiler esnemeye,uyuklamaya hatta başlarını masaya yaslayarak uyumaya başlarlar.
Orta sıralarda oturan bir dinleyiciye soru sorunca bu sevilen psikolog ve uyku sersemiyle onun verdiği cevap salondakileri kahkahaya boğar:
-Keşke deyince senin aklına ilk ne geliyor ?
- Keşkek geliyor hocam tereyağlı.