Dava

niye doladı meyli adını, dile?
ölesiye susadı belki sevgiye
küse mi söze leyli yürek, şu neye?
çile, töze ur - bile diye tadını.

beledin ekini zehre - başak, öldün
çöldün allı sine, yağmuruma çorak
su komadın ilimde, sılamı böldün
çalı, dikeni ser - kan diye gülünü.

oya gergef uladı köylü kadını
koyun ve kuzu haybeye mi meledi?
kurdu ne bilir, postu körü uludu
çula, sevda ver - urba diye kefeni.

18 Çulay 2014

18 Ekim 2014 438 şiiri var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (7)
  • 10 yıl önce

    Merhaba sayın Melek Kırıcı, Efendim, beni onurlandırdınız. Çok teşekkürler, selamla.

    ud83cudfbb👧🤐

  • 10 yıl önce

    Yüreğinize kaleminize sağlık. Saygı ve Selamlarımla..

  • 10 yıl önce

    Merhaba sayın Ahmet Başak,

    Efendim, yine onurlandırdınız şairini şiirin. Umarım, yönlendirmeleriniz daha iyisine götürür kalemini şairin. Çok teşekkürler, selamla.

  • 10 yıl önce

    2/2

    Aslında şiir zamanında aylar, onikiye bölünemez, asaldır. Asla katma değeri yoktur çünkü oldukça doğal sayılardan oluşur. Biraz küsuratı da vardır ancak hesaplanamaz, irrasyoneldir. Şiirdaki aylar, ancak insanın modlarına bölünebilir, onca çoğalabilir, duyguların yeline, seline bağlıdır. Bir ay olur ki; çok zor geçer sizin için; işte bu ay, 'zoray'dır. Bir ay olur ki, ustalıklara dem vurursunuz, ki bu da 'ustay'dır. Bazen sevgili sizi görmez, ki o ay, sizin için 'köray'dır. İşte, ister miladi/rumi, isterse hicri olsun; şu ayların başka bir hükmü yoktur. Yani sizin modunuzun, duygularınızın çöktüğü o zamanın, Milat'tan kaç bin ay sonra olduğunun bir önemi yoktur; çünkü bunca ayı siz seçmediniz, oniki ayı yaşamak zorunda da değildiniz. Yani bir sonraki şiirin â??ay' zamanını; şiirin teması belirleyecek, kalanını da kaçıncı günü ve yılı, evrenin :) Yani şiir, bir ilkçağa gidecek belki, bir de geleceğe uzanacak.. bugüne dem vurduğunda ise başlar yarılacak! :) Nicesine, çok teşekkürler, selamla. Orhan_Tİ 😙👧ud83eudd20ud83cudfbb🤐

  • 10 yıl önce

    Merhaba sayın Işın Ergüney,

    Efendim, site kurucumuzu yorum kısmında görme onurunu veren şiirim için şükrediyorum.

    Dikkatinizi çeken tarihleme sistemi için bir açıklama yapmalıyım elbette; bir tür sanat gibi düşünmüştüm bunu; geçenlerde bir başka üyemiz ve arkadaşımız sorunca da bir açıklama yapmıştım; onu buraya alıyorum:

    Şu 'ay' meselesini açıklamak gerekti: Şiirin altındaki tarihte ilgiyi çekebilir bir farklılık; esasen dilden değil, bileşik sözcük ve temanın işe karıştırılması, gerçek takvimin (ay zamanının) dışlanmasıyla yaptığım bir ilginçlik, belki de sanatsal bir radikallikten kaynaklanmaktadır. Pratik anlamı; önemli olan şey, şiirin/ışığın güncel zamanıdır (toplumla nasıl buluştuğudur), şiirin yazıldığı zaman/mekân değil. Önemli olan şiirin sunulduğu mekândır, toplumun modudur, zaman hiç değil. Diğer son tarihli şiirlerimde de örneği görüleceği üzere; tema + â??AY' sözcüklerinin bileşimidir: â??us'+'ay'. Tarih formatını bozmamak için yazdığım günü ve yılı da eklemekteyim. Bu şiirdeki tarih formatında ise, 'ayın ondördü' deyimini içermeye çalıştım.

    1/2