Nevruz Türk'ün Bayramıdır
Dünya duysun bilsin bunu,
Nevruz, Türklük bayramıdır,
Tarih bunu böyle yazar,
Nevruz, Türk'ün bayramıdır.
Ateş yakar sinsin oynar,
Baharda kanları kaynar,
Türk olmayan nasıl anlar,
Nevruz Türk'ün bayramıdır.
Türkler çileye katlanır,
Türk diyarların da kutlanır,
Ateş yanar Türk toplanır,
Nevruz,Türk'ün bayramıdır.
Tarihe bak al haberi,
Geçmiş dolu Türk zaferi,
Dede korkut Atadan beri,
Nevruz, Türk'ün bayramıdır.
Büyük ateşleri yaktık,
Demirden dağları yıktık,
Ergene kon'dan çıktık,
Nevruz Türk'ün bayramıdır.
Bayram bizim budur usül,
Ortaasya kerkük Musul,
Sungurtaş derki velhasıl,
Nevruz Türk'ün bayramıdır.
21 Mart2013
-- Türk kültüründe Nevruz:
----Orta Asya'da Nevruz bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan bir çeşit tatlıdır.
Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, MÖ 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.[26][6]
Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
---Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Herbir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı an'a Yılgayak denir.
----Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânü Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.
---Selçuklu ve Osmanlı da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler'de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir.
--- Tüm şiir kolik yönetimine ve şiir kolik aylesine teşekürler Nevruz Türk'ün bayramıdır şiirimi dünden iciler listesine layık görüp yer vediklerinden dolayı, saygı ve sevgiler.
İnsanlara saldırmadan, yüreği fazla kaldırmadan da kutlanabiliyor Nevruz...👍
Güzel şiir kutladım Muammer bey içtenlikle...
herkesin nevruz bayrami kutlu olsun bayram demek birlik beraberlik kardeslik sevgi saygi hosgoru demek hepimizin ihtiyaci var buna kalemine saglik sair👍👍