Sezon

Yıllardır bitmek bilmeyen sezon sancısı bu kez de pandemi nedeniyle kara kilitler vurdurdu nice otel kapılarına.Tüm hazırlıklar yapılıp  dört gòzle beklerken müşterilerimizi ani bir kararla hayallerimiz alt üst oldu;tùm  haber kanallarında,son dakika gelişmesi olarak hep şu geciyordu alt yazıda:"Rusya geçici bir süre hava uçuşlarını durdurdu."

Bagrımıza saplaman paslı bir hancerdi sanki bu,sadece otel çalışanlarımız degil  esnaflar da bir hayli üzgün.Hepsinin kirası,kredisi,ailesi  var ve ne zaman açılacak o da belli degil.Gecen yıl bircok otel açılmadı  bu  sene de açmayı  planlayanlar ne yazıkki  hayal kırıklıgı  yaşadı.

Turizm bir ülkenin kalkınma noktasında en güclü dayanagıdır şùphesiz.Tarım  ile turizm öz be öz  kardeştir desek  hiç yanılmış olmayız.Patetes,sogan, yumurta,süt,sebze,meyve gibi temel gereksinim olan gıdaların büyük bir çogunlugu  otellerde tüketilir.

Turizm sanattır,medeniyettir, tarihtir...Turistlerle cıvıl cıvıl olan bu kentin sessizlige büründügüne şahit olmak gercekten çok acı.Sokakların bir neşesi vardı, şimdi herkesin yüzünden düşen bin parça.İşsizlik,umutsuzluk,parasızlık hepimizin içini kemiren bir kurt misali hergün yiyip bitiriyor.Kimseye hal hatır sormaya da gelmiyor."Halimi görmüyor musun, nasıl  olabilirim?"demek istediklerini bakışlarından anlayabiliyorsun.

Turizmin başkenti ilan edilen bu şehir artik kaderine terkedilmiş bir köy misali.Açık yaraya pansuman yapılması kolaydır  da  gizli yaraya teşhis koymak bir hayli zordur.Kimsenin alışık olmadıgı bu durum,sosyal bircok problemleri de körükleyecegi aşikar:Boşanmalar,kavgalar, cinayetler,hırsızlıklar...

Okullarda bize turizm ,bacasız fabrikadır  derlerdi,gürültüsüz,dumansız.Ama şu dönemlerde akşamdan sabaha ne kararlar alınacagını kimse bilmiyor yani turizm eşittir siyaset anlayışıyla formule edebiliriz.

İşin aslı buralar,suyu kesilmiş degirmene döndü.Birçok otelci arkadaşlarla konuşuyoruz  bazen de nükteli söyleşilerimiz oluyor:

-Yaz kış,sürekli iş,bol maaş,bahşiş,pirim herşey var.

-Aa,nerde o yer,hemen gidip başvuru yapalım.

-Yatak yumuşak,manzara güzel hem turlar da ücretsiz.

-Deme ya,söylesene,neresi?

-Sezon diger tarafta olacak bu gidişle!!

Ya eşimizi bekliyoruz ya işimizi ya mahşeri,işte hayatın özeti.

15 Nisan 2021 2-3 dakika 493 öyküsü var.
Yorumlar